Kinderen genieten van voorleesshow 'De Nar leer krablòòpe' [Fotoalbum]
Foto: Hanneke Marcelis
Fotoalbum

Kinderen genieten van voorleesshow 'De Nar leer krablòòpe'

BERGEN OP ZOOM - Dansen, zingen, voorlezen en vertellen. Bij de grote, interactieve voorleesshow 'De Nar leer krablòòpe' komt het allemaal voorbij. Vandaag waren de groepen 3a en 3b van de Sancta Maria school te gast in de verhalenkamer van de bibliotheek om de eerste show te bekijken. En dat was niet alleen leuk, de kinderen leerden er ook nog eens van alles over de Bergse Vastenavend.


Het was een bonte stoet kinderen die vanmiddag via het Markiezenhof de verhalenkamer van de bibliotheek binnen kwam. De kinderen van groep drie van de Sancta Maria hadden zich speciaal voor de voorleesshow helemaal uitgedost in traditionele vastenavendkledij, van narrenpakken tot gordijnen. En dat sloot mooi aan bij het doel van de show: namelijk de jongste basisschoolleerlingen betrekken bij de Bergse vastenavend.

Show

Tijdens de show leren de kinderen op speelse wijze van alles over de vastenavend. Zo weten ze precies wie de nar, Prins, Steketee en Grootste boer zijn en wat hun rol is. Ze weten in wat voor auto de prins rijdt. En ze kennen natuurlijk het lied van de nieuwe nar. Luidkeels zongen de kinderen van Sancta Maria het aanstekelijke nummer mee over de nar die zo in de war is dat hij de schmink op zijn beschuit doet en de boter op zijn neus. Wethouder Evert Weys was erbij aanwezig, en genoot er met volle teugen van. "Ik wil ervoor zorgen dat de vastenavend immaterieel cultureel erfgoed wordt. En eigenlijk is wat je hier vandaag in de bibliotheek ziet precies de reden waarom ik dat wil. Het is geweldig leuk om deze jonge kinderen van onze vastenavend te zien genieten. Dat moeten we behouden." En alleen toekijken was er voor de wethouder niet bij. Hij ging mee het podium op en danste gezellig met de kinderen en adjudanten mee. 

Een week lang gaan er steeds twee groepen kinderen (50 à 60) samen luisteren en vooral meedoen: zingen en dansen bij de belevenissen van de nar. Het prentenboek 'De Nar leer krablòòpe' wordt voorgelezen en het verhaal gaat extra leven met muzikale interactie, zang, dans, beweging en multimedia. Diverse organisaties werken hier samen voor een interactieve voorleesshow speciaal bedoeld voor de onderbouwgroepen van basisscholen. Voor de middenbouw/bovenbouw is er een beeldend project: 'De Nar'.

De activiteit voor de onderbouwgroepen is een samenwerkingsproject van Kindervastenavend.nl, Cultuurbedrijf Bergen op Zoom, de Bibliotheek Het Markiezaat, Stichting Vastenavend en Dialectgenootschap De Berregse Kamer.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief