Kim Kempeneers
Kim Kempeneers (Foto: Kim Kempeneers)

Kim verloor haar onderbenen aan Meningokokken: 'Ik wil mensen waarschuwen'

BERGEN OP ZOOM - Dit voorjaar worden er in West-Brabant 35.000 jongeren ingeënt tegen meningokokken. Dat is nodig omdat de infectieziekte zware gevolgen kan hebben. Kim Kempeneers (22) weet er alles van. Zij was vijf jaar oud toen ze type B van de ziekte opliep. Ze verloor haar onderbenen een een stukje van haar wijsvinger. "Maar nu gaat het goed, ik zie de toekomst positief tegemoet."


Het was mei 2002, toen de destijds vijfjarige Kim zich tijdens een schoolbezoekje aan een speeltuin ineens niet goed voelde. Ze werd naar huis gebracht, en op tijd in bed gelegd. Dat ze last had van haar benen, kwam waarschijnlijk gewoon door de griep. Maar toen haar vader de volgende ochtend vroeg even bij haar binnenliep, kreeg hij de schrik van zijn leven. Kim reageerde niet meer, en zat onder de blauwe vlekjes.

Meningitis

Kim werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd een hersenvliesontsteking, ook wel meningitis genaamd, geconstateerd. "Toen zijn we met politie-escorte naar Antwerpen gereden", vertelt Kim. In dat ziekenhuis lag ze vier dagen in coma. "In die tijd heb ik ook drie hartstilstanden gehad." Na vier dagen werd Kim gelukkig langzaam weer wakker. Maar toen was het gevaar nog niet voorbij. "Mijn benen waren aan het afsterven." Daarom konden de dokters niets anders dan besluiten om beide onderbenen te amputeren. Ook werd een stukje van Kim's rechter wijsvinger weggehaald. Na vijf weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, mocht Kim weer naar huis. En toen startte de revalidatie.

School

"Ik heb gewoon de reguliere basisschool gedaan. Maar na schooltijd moest ik vaak naar therapie in het ziekenhuis om te leren lopen met protheses." En dat was niet altijd even leuk. "Tussendoor heb ik ook verschillende operaties ondergaan omdat mijn botten door bleven groeien. Dat was heel erg pijnlijk. En hierdoor heb ik een deel van mijn kindertijd eigenlijk gemist." Na de basisschool vond Kim maar moeilijk haar plek. Na wat omzwervingen ging ze uiteindelijk naar een school voor speciaal onderwijs. "Daar kwam ik tot rust. Ik had therapie onder schooltijden, en was niet anders dan anderen. Want iedereen had daar een beperking."

Toekomst

Na de middelbare school moest Kim net als ieder ander een vervolgopleiding kiezen. Ondanks haar liefde voor dieren koos ze voor de opleiding tot sociaal maatschappelijk dienstverlener. "Vanwege mijn verleden wilde ik heel graag andere mensen dit lot besparen." De opleiding moest ze na drie jaar echter afbreken door een operatie aan haar rug. Ook de opleiding die ze daarna startte moest ze tot haar teleurstelling vanwege fysieke problemen stoppen. "Ik ben sinds dit jaar gestart met de opleiding vakbekwaam medewerker dierverzorging. Het is niet makkelijk en nog niet zeker of ik dit af kan ronden maar, ik ben blij dat ik nu kan doen wat ik al die tijd al heb willen doen. Ondanks dat ik elke dag pijn heb geniet ik van alles wat ik wel kan."

l

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief