Foto: Hanneke Marcelis

Kolping's Zonen maakt zich op voor derde editie voor Sjef Muziek

BERGEN OP ZOOM - Dat het super leuk is om in een orkest te spelen, hoef je de 18-jarige Eefje niet te vertellen. Zij speelt al vier jaar in harmonie Kolpings' zonen. Maar het zou natuurlijk nóg leuker zijn, als er nog meer nieuwe leden bij kwamen. Daarom organiseert Kolpings zonen voor de derde keer op rij 'Sjef Muziek'. "Het is dé manier om op een laagdrempelige manier eens kennis te maken het het spelen in een orkest", legt Anne Liefbroer uit.


Het gaat ontzettend goed met harmonie Kolping's Zonen. De vereniging heeft maar liefst drie goedgevulde orkesten. Een opstaporkest, een klein orkest en een groot orkest. Samen zijn ze goed voor zo'n honderd leden. Toch zijn de 'Sjefkes', zoals de vereniging ook wel genoemd wordt, op zoek naar nieuwe leden.

Anne Liefbroer zit in de commissie van het klein orkest, en legt uit waarom. "Ja, het gaat zeker goed met ons orkest. Maar je moet natuurlijk wel een beetje naar de toekomst blijven kijken. We zien dat de aanwas de laatste jaren wat afneemt, omdat kinderen nou eenmaal uit ontzettend veel hobby's kunnen kiezen. En we zien ook dat veel van onze leden ermee stoppen wanneer ze gaan studeren in een andere stad. Daarom vinden we het belangrijk om actief nieuwe leden te werven, om ervoor te zorgen dat het ook in de toekomst zo'n grote en gezellige groep blijft." En voor de werving van die nieuwe leden houdt de vereniging nu voor het derde jaar op rij een bijzonder project: Sjef Muziek.

Sjef Muziek

De naam Sjef Muziek is afgeleid van het landelijk bekende project Sjors Sportief. Daarbij kunnen basisschoolleerlingen vrijblijvend kennis maken met allerlei sporten en verenigingen. "En dat is dus eigenlijk ook wat Sjef Muziek is. Al is één van de grote verschillen dat wij zeker niet alleen kinderen willen verwelkomen bij dit project. Iedereen die minstens één jaar ervaring heeft met het bespelen van een instrument is van harte welkom!". Tijdens Sjef Muziek kunnen geïnteresseerden drie keer vrijblijvend mee repeteren. En het project wordt afgesloten met het klapstoelenconcert op het Beursplein en de jaarlijkse zomerbarbecue van de vereniging. "We willen de deelnemers de hele ervaring meegeven. Dus zowel repeteren als het spelen van een concert, maar ook de gezelligheid van de vereniging tijdens onze barbecue."

Afwisseling

Eén van de huidige jeugdleden van Kolping's Zonen is Eefje(18). Zij speelt klarinet en zit nu vier jaar bij de vereniging. "Soms krijg ik daar wel rare reacties op, hoor", vertelt Eefje. "Mensen weten dan niet goed wat het is, en denken meteen aan zo'n concert van Andre Rieu ofzo. Maar dat is het natuurlijk niet. Wat ik juist zo leuk vindt aan Kolping's Zonen is dat we zoveel herkenbare, moderne muziek spelen. Nu gaan we bijvoorbeeld net beginnen met IJskoud van Nielson. En er zit ook super veel afwisseling in wat we doen. Van ons kerstconcert dat een combinatie was met toneel, tot de drukbezochte vastenavendconcerten." Eefje hoopt dat deze derde editie van Sjef Muziek weer wat nieuwe leden zal opleveren voor het orkest. En of die nieuwe leden nou jong of oud zijn, maakt haar niet zoveel uit. "Het leukste aan het orkest blijft het samen spelen. Want met hoe meer je speelt, hoe mooier het klinkt. Dus iedereen moet gewoon mee komen doen!"

Deelnemen

De repetities van de Sjefkes zijn altijd op maandagavond. De eerste repetitie van Sjef Muziek is op 3 juni. Daarna volgen repetities op 17 en 24 juni, en op 1 juli is het afsluitende concert met de barbecue. De repetities vinden plaats in Blokstallen 3 te Bergen op Zoom. Meer informatie vind je op www.sjef-muziek.jimdosite.com. Via deze site kun je je ook aanmelden.

Meer informatie over harmonie Kolping's Zonen vind je via de website. www.kolpingszonen.nl

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief