Het stiltemonument is geopend FOTO LUCIENNEFOTOGRAFIE
Het stiltemonument is geopend FOTO LUCIENNEFOTOGRAFIE Foto: Luciennefotografie

Stiltemonument voor overleden ongeboren kind

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In de urnentuin van crematorium Zoomstede aan de Mastendreef in Bergen op Zoom is afgelopen vrijdag een Stiltemonument onthuld. Het monument is een plaats om te vroeg geboren kindjes te herinneren en hun wereld en bestaan te (h)erkennen.

Het idee voor een stiltemonument stamt uit het najaar van 2015. Het stiltemonument is bedoeld voor ouders die een ongeboren kindje van jonger dan 24 weken hebben op moeten geven. In Nederland is het zo geregeld dat kinderen pas vanaf 24 weken zwangerschap als levensvatbaar worden gezien en dus ook erkend worden als mens. Een kind dat overlijdt na 24 weken zwangerschap, wordt gewoon bijgeschreven in bijvoorbeeld het trouwboekje en er wordt een aparte begrafenis of crematie geregeld. Kinderen die voor die 24 weken zwangerschap overlijden worden niet erkend en voor die ouders is dan ook (nog) niets geregeld. Daar wilde de stichting Stiltemonument verandering in brengen.

Ontwerp
"Wie een miskraam krijgt of een kindje verliest dat doodgeboren wordt, kent nog te weinig plaatsen om het te herdenken. Deze behoefte is er echter wel. Een Stiltemonument is een plaats waar men als mens, als ouders, familie, broertjes en zusjes samen kan komen, erin kan zijn en zitten", vertelt de organisatie. Het stiltemonument in Bergen op Zoom is ontworpen door architect Cees Dellebeke en Claudia Koole. Voor het ontwerp is een afbeelding gebruikt van de Britse kunstenares Josephine Wall. "Deze afbeelding weerspiegelt op denkbeeldige en fantasievolle wijze de wereld van te vroeg gestorven kinderen", vertelt Koole. "Hier(in) komen beeldkracht, natuur, troost en betrokkenheid samen op een plek waar iedereen welkom is."

Sponsoring
Hoewel het idee voor het stiltemonument er al een tijdje is, was vooral de financiering een obstakel. Dankzij sponsoring van onder andere het Dr. C.J. Vaillantfonds, Rabobank Coöperatiefonds, Meeussen Fonds, het Bravis Ziekenhuis, Uitvaartzorg Nuiten Groffen en SCB Zoom- en Zegestede is realisatie mogelijk geworden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief