Koning opent grootste insectenkwekerij Protix

BERGEN OP ZOOM - Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend de officiële openingshandeling verricht bij de nieuwste fabriek van Protix aan de Van Konijnenburgweg. De fabriek is meteen de grootste en meest geavanceerde insectenkwekerij ter wereld en dat werd gevierd met zo'n zeshonderd gasten en verschillende sprekers, waaronder ook minister Carola Schouten.


Protix is een bedrijf dat insecten produceert voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. Daarmee hoopt het bedrijf een gat te vullen in de voedselindustrie. "Kippenvoer bestaat nu voor een groot deel uit soja, maar soja is erg belastend voor het milieu én we moeten het van de andere kant van de wereld halen", legt een woordvoerder van Protix uit. Dat kan anders, dacht CEO Kees Aarts, en daarom is hij in 2009 helemaal vanuit niets begonnen met het kweken van insecten. De belangrijkste speler daarbij is de zogenaamde Zwarte Soldaatvlieg.

Het proces

De koning kreeg tijdens zijn bezoek aan Protix meer te horen over het proces dat doorlopen wordt in de fabriek met deze vlieg. Het begint eigenlijk bij ons: de consumenten. Wij gooien afval weg, zoals sinaasappelschillen en ander gft-afval. Die voedingsresten worden bij Protix gebruikt om de Zwarte Soldaatvlieg te voeden. Die legt op z'n beurt eitjes, die eitjes worden larven en die worden geoogst door de medewerkers van Protix. De larven worden vervolgens gekoeld en verwerkt. "Daar komen twee belangrijke producten uit: eiwitten en vetten." Die eiwitten en vetten worden weer gevoerd aan kippen, maar ook aan vissen en andere dieren. "Op deze manier sluit Protix de voedselkringloop; voedselresten worden hergebruikt en teruggebracht in onze voedselketen."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief