Canadese troepen door het centrum van Bergen op Zoom.
Canadese troepen door het centrum van Bergen op Zoom. Foto: Jan Dirk Huijser

Militair eerbetoon op het Markiezenhof

Door: Amber Kuijs algemeen

BERGEN OP ZOOM – Zaterdag 13 juli heeft een groep van ruim 200 Canadese militairen een bezoek aan Bergen op Zoom gebracht. Dit mede in verband de viering van 75 jaar bevrijding door Canadese eenheden in 1944. Het ceremoniële gedeelte vond plaats op de Canadese begraafplaats middels een kranslegging ter nagedachtenis aan de gesneuvelden.

Halverwege de middag verzamelden de militairen op Plein 13 van waaruit door het centrum van Bergen op Zoom naar het Markiezenhof werd gemarcheerd. Een indrukwekkend beeld dat veel aandacht trok. Wethouder Patrick van der Velden, in zijn hoedanigheid als locoburgemeester, verwelkomde de militairen met een korte toespraak en een primeur.

Helden van de Schelde
Patrick van der Velde legde in zijn speech met name nadruk op de hechte band tussen Bergen op Zoom en Canada, voortgekomen uit een gemeenschappelijk stukje geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog. Het was immers de vierde Pantserdivisie van het Canadese leger die Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 bevrijdde na hevige gevechten in de Slag om de Schelde.

Patrick memoreert dat dit bezoek juist in het jaar van 75ste verjaardag van de bevrijding bijzonder is en gezien kan worden als een voorproefje op de festiviteiten van 25 t/m 27 oktober. "De Canadese ambassade is nauw betrokken bij het programma", verklaart Patrick, "we verwachten derhalve veel gasten uit Canada".

Het was al aangekondigd, er stond een primeur op het programma deze middag. De bevrijding van Bergen op Zoom was onderdeel van de Slag om de Schelde, waarin het Canadese leger een sleutelrol speelde. "Iedere veldslag heeft zijn eigen symbolisch herdenkingspunt", aldus Patrick. "Vaak in de vorm van een muziekstuk." 

Bergen op Zoom had dit tot op heden niet maar de gemeente besloot deze leemte in te vullen. Aan Bergenaar Steven Dietvorst, musicus en componist bij het Koninklijk Nederlands Luchtmacht Orkest werd gevraagd een herdenkingsmoment voor de Slag om de Schelde te componeren. "Het resultaat is de Symphony Helden van de Schelde", verklaart Patrick van der Velde. "Die wordt nu voor het eerst, hier op de binnenplaats van het Markiezenhof, ten gehore gebracht." Helaas bleek het niet mogelijk om op korte termijn een volwaardig symphony orkest te arrangeren en was deze primeur te beluisteren via een geluidsinstallatie. Het klonk desondanks mooi.

Niet alleen Bergen op Zoom
"Ons bezoek aan Europa behelst uiteraard niet alleen Bergen op Zoom", aldus kaptein Kathleen Soucy. "Vrijdag is de Canadese Begraafplaats bij Lille in Frankrijk bezocht, vanmorgen was er een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum ergens in Zeeland en vanmiddag hier in Bergen op Zoom."

De groep reist dezelfde avond af naar Nijmegen, dit in verband met komende 4-daagse. "Voor mij zal Nijmegen heel bijzonder worden", aldus Nathan Verhoog, wiens achternaam duidelijk Nederlandse 'roots' aangeeft. "Klopt", zegt hij. "Mijn grootouders zijn begin vorige eeuw van Rotterdam naar Canada geëmigreerd. Mijn grootvader heeft nog wel meegelopen in één van de eerste versies van de vierdaagse", vertelt hij. "Al was dat toen niet in Nijmegen. Ik vind het heel bijzonder om in de voetsporen van mijn grootvader te treden", besluit hij. 

Canadese troepen door de straten van Bergen op Zoom.
Na het commando ‘at ease’ even pauze.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief