De 14-jarige Kim wil samen met haar moeder informatie inwinnen over werken bij de politie FOTO REMKO VERMUNT
De 14-jarige Kim wil samen met haar moeder informatie inwinnen over werken bij de politie FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Icecream with a Cop: Jeugdagenten trakteren op gratis ijs

  algemeen

BERGEN OP ZOOM - Jongeren op een laagdrempelige manier in contact brengen met de politie. Dat is het idee achter 'Icecream with a cop' dat vandaag georganiseerd werd bij de McDonalds op de Plaat in Bergen op Zoom. Het is een variant op 'Koffie met een cop' dat iedere eerste woensdag van de maand al gehouden wordt voor volwassenen.


De politie probeert op allerlei manieren met burgers in gesprek te komen. Dat gebeurt door middel van wijkspreekuren, maar ook door initiatieven zoals koffie met een cop. Inwoners kunnen bij de agenten aanschuiven om kennis te maken, vragen te stellen of zaken te bespreken. Dat alles gebeurt onder het genot van een gratis bakje koffie. "Het is een wereldwijd concept dat vanuit Amerika is over komen waaien", legt jeugdagent Jurre Weber uit. "Koffie met een cop doen we nu al wat langer, maar als jeugdagenten willen we dit moment ook gebruik om met jongeren in gesprek te raken." Daarom werd Icecream with a cop bedacht, waarbij jongeren een gratis ijsje krijgen terwijl ze het gesprek aangaan met de politie. En daar wordt goed gebruik van gemaakt.

Geluidsoverlast

De buurvrouwen Marion den Boer en Anuschka Bruin komen samen met hun kinderen Giovanni (12) en Meadow (8) even langs om wat informatie op te vragen over geluidsoverlast. "Wij maken ook wel eens herrie. Ik heb ook honden en die maken ook wel eens lawaai, maar wat zijn de gradaties van geluidsoverlast", willen de vrouwen weten. En de belangrijkste vraag: Wat kan je er tegen doen? De jeugdagenten luisteren aandachtig naar de vragen en proberen te helpen waar ze kunnen, maar geluidsoverlast blijft natuurlijk lastig. "Want als wij komen meten, dan zal er waarschijnlijk geen sprake zijn van een overschrijding, maar we snappen dat het wel vervelend kan zijn." De vrouwen willen het probleem vooral vreedzaam oplossen en daarom oppert jeugdagent Jordy Ellerkamp om buurtbemiddeling in te schakelen. Een optie die de vrouwen misschien wel willen proberen.

Opleiding

Terwijl de buurvrouwen de agenten nog bedanken voor hun tijd, schuiven er twee jonge dames aan de tafeltjes. Eén van hen is de 14-jarige Kim Claerhoudt. Ze zit nu in havo-3 van het Moller Lyceum, maar ze wil graag naar de technische recherche. "Er zijn eigenlijk twee opties", vertelt Jordy Ellerkamp. "Je kan na de havo bij de politie beginnen en vanuit daar doorstromen, maar je kan ook eerst een HBO-opleiding volgen en daarna bij de politie instromen." Beide opties hebben voor- en nadelen en die worden dan ook nauwkeurig door de jeugdagenten uiteen gezet. "Wie meteen bij de politie komt werken, heeft zelf al met z'n voeten in de klei gestaan", legt één van de jeugdagenten uit. "Je gaat dan eerst de straat op, net zoals ons. En daarna kan je doorstromen. Wie eerst de opleiding volgt, wordt vooral heel technisch opgeleid. Zij behandelen casussen, maar hebben nooit het echte werk meegemaakt." Toch is er volgens Jordy Ellerkamp vraag naar mensen die opgeleid zijn buiten de politie. "Zij nemen vaak een andere denkwijze mee en daar wordt nu juist naar gezocht." Voor Kim levert het gesprek in ieder geval genoeg informatie op om een goede keuze te kunnen maken.

Kennismaken

Terwijl Kim nog even napraat met de jeugdagent, schuiven er rondom steeds meer mensen aan die wachten op een gesprekje met de jeugdagenten. Zo ook Tamara Bakker uit De Heen. Ze heeft haar driejarige dochter Evi meegenomen en komt met een bijzondere reden naar het spreekuur in de McDonalds. "Ik wil mijn dochter kennis laten maken met de politie. Zo leert ze dat ze niet bang hoeft te zijn voor de politie. Als ze haar papa of mama ooit kwijtraakt, dan moet ze weten dat ze bij de politie terecht kan." Toch lijkt Evi daar nog niet helemaal mee bezig, zij geniet vooral van het gratis ijsje.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief