Permanente eenden in Markiezenhof
Foto:

Permanente eenden in Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - Ze vliegen niet weg, ze hebben geen eten nodig én ze houden alles keurig schoon. In de fontein van het Markiezenhof zwemmen sinds kort zeven eendjes, die speciaal zijn ontworpen en 3D geprint met een biobased materiaal.


De zeven eendjes die rondzwemmen in de fontein van het stadspaleis zijn gemaakt van PLA. Dat staat voor Poly Lactic Acid (ook wel melkzuur genoemd) dat wordt gemaakt van zetmeelrijke planten. Denk daarbij aan maïs, suikerbiet, cassave, graan en suikerriet. "PLA wordt dus gewonnen uit biologische bronnen en is biologisch afbreekbaar", aldus Etienne Homs namens het Markiezenhof. De belasting voor het milieu is daardoor veel lager dan wanneer de eendjes gemaakt zouden zijn uit fossiele brandstoffen zoals ABS (kunststof).

Ontwerp

De zeven eendjes zijn ontworpen door Anne-marie Dagelinckx en Bernd Schoemaker en waren eerder al te zien in het Pielekes Water van het Ravelijn tijdens de feestelijk heropening in 2018. Pilleken is Antwerps voor eend en wordt daar uitgesproken als 'Pieleke'. Door de nauwe banden tussen Bergen op Zoom en Antwerpen en de grote hoeveelheid eenden in het water rond het Ravelijn is de naam 'Pielekeswater' ooit bedacht. Voor de heropening van het Ravelijn werden de zeven eendjes bedacht. Elk eendje staat voor één dag in de week, vandaar het zevental. De vorm is eerst getekend, daarna geboetseerd en met hulp van anderen uiteindelijk geprint.

Bezichtigen

De eendjes zijn gratis te zien in de fontein van de Franse Tuin van het Markiezenhof. Het Markiezenhof is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief