Van der Kallen: 'Stralingsmetingen zijn verbijsterend hoog'

BERGEN OP ZOOM - Wat kan de gemeente doen om bewoners, planten en dieren te beschermen tegen elektromagnetische straling? Die vraagt stelt BSD-fractievoorzitter Louis van der Kallen aan het college van burgemeester en wethouders.


Van der Kallen en andere belangstellenden maken zich zorgen over de elektromagnetische straling in en rondom de stad. Op dit moment woedt internationaal de discussie rondom de introductie van een 5G-netwerk en volgens Van der Kallen is dat ook een discussie die in Bergen op Zoom gevoerd moet worden. "Niet dat de gemeenteraad daarin formeel meebeslist, maar binnen onze bevolking constateert de BSD een toenemende belangstelling voor dit onderwerp en de mogelijke consequenties die 5G kan hebben als het gaat over waar en hoe de eventuele masten en antennes komen."

Camera's

Van der Kallen nam zelf de proef op de som door alvast met meetapparatuur een ronde te lopen door Bergen op Zoom. Zo ging hij onder andere op de Grote Markt en bij de Dikke Boom meten hoeveel straling er al aanwezig is. Dat deed hij om 07.30, 14.00 en 18.00 uur. "De gemeten variaties zijn enigszins te wijten aan het aantal bezoekers (vermoedelijk met mobieltjes in hun zakken of in gebruik) maar vooral aan de aard en aantallen van de gebruikte camera's/sensors van de terraseigenaren. De verschillen zijn best groot. Sommige camera's geven aanzienlijk meer straling dan andere en zijn daarmee mogelijk meer schadelijk dan andere. Ook de, door de gemeente opgehangen camera's, vertonen opmerkelijke verschillen qua afgegeven straling."

Zendmast

Bij de Dikke Boom waren de metingen 'verbijsterend hoog', stelt Van der Kallen. "Nader onderzoek wees uit dat de zendinstallatie op het voormalige pand van Peek & Coppenburg de bron was van de straling." De waarden die daar werden gemeten zijn, volgens Van der Kallen, buitengewoon hoog voor bewoners in de omgeving. Maar, ook voor de Dikke Boom. "Onze Dikke Boom wordt wel beschermd tegen bijlen en zagen maar niet tegen de straling die hem naar het leven staat." Daarom wil de BSD weten hoe de gemeente bewoners, planten en dieren in de omgeving van dit soort zenders kan beschermen. "Wij vragen aandacht voor het behoud van de Dikke Boom en voor de bewoners die de straling van dit soort zenders ondergaan."

 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief