Tijdens de Highland Games worden zware atletische wedstrijdonderdelen uitgeoefend.
Tijdens de Highland Games worden zware atletische wedstrijdonderdelen uitgeoefend. (Foto: Kees Nouws)

Eerste Highland Games in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het NK Highland Games worden op 15 september gehouden in Bergen op Zoom. Het is de moderne variant van de traditionele clanspelen uit de hooglanden (Highlands) van Schotland. De Highland Games worden voor het eerst gehouden in Bergen op Zoom, op het terrein van Heimolen 41.


In Schotland worden ieder jaar de Highland Games gehouden, maar ook in het buitenland groeit de populariteit van het evenement. Onder meer zware atletische wedstrijdonderdelen zoals kogelslingeren, paal- en steenwerpen staan op het programma. Zo ook in Bergen op Zoom, waar het evenement wordt georganiseerd door de Bergse Ondernemers Club (B.O.C.).

NK Highland Games

Albert Wetering van B.O.C. vertelt: "We zaten met leden te brainstormen over wat we zouden kunnen organiseren wat leuk is voor het hele gezin en toen kwam het idee voor de Highland Games ter sprake. We zochten contact met het NK Highland Games en even later was het rond. Het NK komt naar Bergen op Zoom en daaromheen zijn veel leuke activiteiten te beleven voor zowel jong als oud!"

Schots en Scheefparty

Op zaterdag 14 september is er 's avonds van 20.00 uur tot 00.00 uur op het terrein van Heimolen 41 eerst de 'Schots en Scheefparty'. Er staat dan een grote tent en er is live-muziek van onder andere DJ Alex Vinzzent en John de Bever. Je kunt al vanaf 19.30 komen en de kaarten voor dit evenement kosten 10 euro. Zondag 11.00 uur starten de Games. Twaalf dames- en heren 'Highland Games' teams van de sterkste, meest gespierde mannen en vrouwen uit Nederland strijden om de BOC wisseltrofee. De Sterkste Man van Nederland zal aan het publiek uitleggen wat de spelen precies inhouden. De Highland Games bestaan uit zware atletische onderdelen zoals kogelslingeren, paal- en steenwerpen.

Ook voor de kids

"Het is een spektakel voor jong en oud. Zo zijn er allerlei standjes op het terrein, dat uit 4 hectare bestaat. Je vindt er foodtrucks en standjes die ambachten laten zien zoals mandenvlechten, houtbewerken en er staat een hoefsmid. Ook lopen er doedelzakspelers rond en is er veel te beleven voor kinderen. Komen die ook eens een keer achter de iPad vandaan, haha!" Kinderen kunnen ponyrijden en zich laten schminken. Er zijn springkastelen, een mechanische stier en kalfjes die ze kunnen knuffelen. Het gaat om een laagdrempelig evenement dat gratis toegankelijk is. "Ook kun je er gratis parkeren en zijn er punten waar je je elektrische fiets gratis kunt opladen", zegt Wetering.

De Highland Games

De eerste Highland Games werden vermoedelijk in de 11e eeuw gehouden. Het waren activiteiten tijdens de jaarlijkse clanbijeenkomsten. Na een Schotse opstand in 1745 werden de spelen tot 1781 door de Britse regering bij wet verboden. Schotten mochten geen doedelzak spelen, een kilt of wapens dragen of grote bijeenkomsten houden. Na de intrekking van dit verbod konden weer bijeenkomsten worden gehouden en de eerste was in 1781 in Falkirk. Het bleek een succes dat leidde uiteindelijk tot de bijeenkomsten van de clans en de Highland Games zoals ze later werden. De Highland Games worden meestal georganiseerd door een plaatselijk comité en daarom kan het per keer verschillen welke wedstrijdonderdelen worden beoefend. Het hangt helemaal af van de plek, de deelnemers, de geldende gebruiken en gewoonten welke onderdelen in de Highland Games komen.

De 'moderne' spelen zijn rond 1850 bedacht aan de hand van beschrijvingen van de Schotse schrijver en dichter sir Walter Scott. Nog steeds worden er ieder jaar Highland Games gehouden, tegenwoordig ook buiten Schotland. Het grootste Highland Games-evenement wordt jaarlijks gehouden in Grandfather Mountain in Noord-Carolina (Noord-Amerika). En nu dus ook in Bergen op Zoom. Als het een succes is, dan worden de Highland Games vaker georganiseerd, laat organisator Albert Wetering weten. 

 

FOTOSERIESVacatures

Bezorgers

Roosendaal

medewerker bediening m/v

Baarle-Nassau

Bezorgers

Zeeland en Brabant

Bezorgers

Woensdrecht

Woningstoffeerder m/v

Goes

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief