Is een nieuwe milieustraat haalbaar in Bergen op Zoom?

BERGEN OP ZOOM - De milieustraat in Bergen op Zoom groeit uit haar jasje en daarom moet de huidige inrichting van de milieustraat tegen het licht gehouden worden. Dat stelt wethouder Andrew Harijgens. "Nu we steeds meer stromen gescheiden willen inzamelen dienen we de huidige inrichting en locatie van de milieustraat tegen het licht te houden." 


In totaal zijn er in de gemeente Bergen op Zoom 30.163 huishoudens die via de Saverpas de mogelijkheid hebben om toegang te krijgen tot de milieustraat. In 2018 werd de eerste slagboom, die toegang geeft tot het gratis gedeelte, 77.750 keer geopend. De tweede slagboom, voor het betaalde gedeelte, is 58.705 keer geopend. Dat betekent dat er gemiddeld per huishouden 1,55 keer gebruik werd gemaakt van de milieustraat. 

Serviceniveau

In totaal werd er daarnaast 15.668.666 kilo aan afval ingezameld en dat is flink meer dan in 2017: 15.123.940 kilo. "Om het serviceniveau hoog te kunnen houden (betere doorstroming, gratis compostverstrekking, meer stromen in het gedeelte waarvoor geen tikken worden afgeschreven, opzetten systeem hergebruik bouwmaterialen, een weegsysteem dat recht doet aan 'de vervuiler betaalt' en dat mogelijkheden biedt om tegen betaling bedrijfsafval te laten storten) zal de huidige inrichting tegen het licht moeten worden gehouden."

Onderzoek

De gemeente Bergen op Zoom wil daarom een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van een nieuwe milieustraat, maar eerst wordt de gemeenteraad gevraagd om zijn gevoelens hierover te delen. "Nadat wij uw gevoelens gepeild hebben, zullen we met de door u aangegeven aandachtspunten en criteria het onderzoek in gang zetten." Volgens de wethouder biedt de ligging van Woensdrecht kansen tot samenwerking kansen. "Bij de inzet van een gezamenlijke milieustraat met meer scheidingsfaciliteiten kunnen de extra kilometers opwegen tegen het milieurendement." 

 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief