Ondergrondse 380kV-kabel wordt nader onderzocht

BERGEN OP ZOOM - Minister Eric Wiebes wil de mogelijkheden voor een ondergrondse 380kV-kabel bij Bergen op Zoom nader onderzoeken. Dat heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat laten weten. 


Elektriciteitsmaatschappij TenneT wil een nieuwe hoogspanningsverbinding aanleggen tussen Borssele en Tilburg. Als het aan TenneT ligt, komen de nieuwe hoogspanningsmasten middenin Bergs natuurgebied te staan. Er wordt een rechte lijn getrokken van landgoed Lievenberg naar Zoomland. Daarvoor zal ongeveer 200.000 vierkante meter aan bos moeten verdwijnen bij Lievensberg, Zoomland, Groot Molenbeek en achter Stayokay. En dat plan is tegen het zere been van veel milieuactiviteiten.

Dat minister Eric Wiebes nu nader wil onderzoeken of de kabel ook ondergronds kan komen te liggen, is dus goed nieuws voor Bergen op Zoom én voor de protestgroep Bomenkap Nee. Zij startten eerder dit jaar een petitie om de bomenkap te voorkomen en de kabel ondergronds aangelegd te krijgen. De petitie haalde ruim 10.000 handtekeningen op. De samenwerkende overheden adviseerden de minister daarom in juni jongstleden om te onderzoeken of ondergrondse aanleg bij Bergen op Zoom mogelijk is en daar wordt nu ook op gereageerd door de minister. 

"Dit blijkt te kunnen", aldus minister Wiebes. "Als de verkabeling in de buisleidingenstraat zou worden doorgetrokken in uitwerkingsgebied 3 Bergen op Zoom, dan ontstaat mogelijk een alternatief zonder dat grootschalige bomenkap nodig zou zijn. De samenwerkende overheden wijzen hier terecht op. Ik ben voornemens, in overeenstemming met het advies van de samenwerkende overheden, aan TenneT te vragen om samen met de belanghebbenden een verlengd kabeltracé in de buisleidingenstraat aansluitend op de Brabantse Wal nader te onderzoeken."
 

 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief