De studio van ZuidWest is weer helemaal opgebouwd
De studio van ZuidWest is weer helemaal opgebouwd (Foto: Remko Vermunt)

Deuren van Eventum staan straks wagenwijd open

BERGEN OP ZOOM - Hier en daar wordt nog hard gewerkt om de laatste puntjes op de I te zetten, maar op zaterdag 21 september moet alles voor een groot deel klaar zijn. Dan openen Omroepstichting ZuidWest, Facilitair Bedrijf én ROC West-Brabant (Curio) officieel de deuren van hun nieuwe locatie: Eventum. "Ik noem dit ook wel 'het kleine Hilversum aan de Schelde'", lacht Gertjan Huismans.


De drie partijen die nu samen gevestigd zitten aan de Dr. In. Van Veenweg 8 in Bergen op Zoom hebben allemaal hun eigen geschiedenis. Zo is het ROC in de afgelopen 13 jaar al zo'n zes keer verhuisd en ook het Facilitair Bedrijf is al jaren bezig met het realiseren van permanente huisvesting. Met de realisatie van Eventum is er voor de drie partijen een droom uitgekomen. Maar, nu de drie partijen bij elkaar onder één dak zitten, wordt het voor hen ook een stuk makkelijker om samen te werken. "We kunnen nu voorzieningen met elkaar delen, maar ook kennis uitwisselen. We hebben een mediabedrijf, onderwijs en de creatieve kant en die sluiten allemaal op elkaar aan", vertelt Huismans. En dat kunnen Maarten van den Boom (ZuidWest FM) en Koen Janssen (Curio) alleen maar bevestigen.

Gemakken

Wie het gebouw van buiten bekijkt, ziet in principe één grote loods. Wie binnenstapt ziet echter een enorm modern gebouw dat echt van alle gemakken voorzien is. Van aparte werkplaatsen voor hout- en metaalbewerking tot ruimtes voor heftrucks en speciale opslagplaatsen. "Wij van het Facilitair Bedrijf zijn één van de drie huurders, maar wij hebben weer 25 onderhuurders", legt Huismans uit. Denk bijvoorbeeld aan stichting Decorbouw Bergen op Zoom, het Fablab of de Technische Ondersteuning Bergse evenementen. Zij hebben allemaal hun eigen ruimtes. Er is ook een gezamenlijk gedeelte waar bijvoorbeeld toneelverenigingen hun decor kunnen bouwen.

ZuidWest

Van het ruige gedeelte van het Facilitair Bedrijf loop je naadloos door naar de studio's van ZuidWest FM en naar de lokalen van Curio. "Wij hebben er bijvoorbeeld bewust voor gekozen om onze radiostudio's aan te laten sluiten op de aula", vertelt Maarten van den Boom namens ZuidWest. "Zo krijg je een beetje een Glazen Huis-effect. Radio hoef je niet weg te stopen, radio is leuk en dat willen we ook de leerlingen meegeven." Bij de opleidingen van Curio wordt in principe geen aandacht besteed aan het maken van radio, maar zo krijgen we leerlingen wel meer affiniteit met radio. Waar ZuidWest FM en Curio wel meer de samenwerking aangaan is bij het maken van televisieprogramma's. "Dat deden we al, maar nu we samen onder één dak zitten, is dat wel een stuk makkelijker. Studenten werken met ons samen aan het maken van hun eigen programma dat ook echt uitgezonden wordt."

Samenwerking

Ook bij de inrichting van het pand is meteen nagedacht over het creëren van zoveel mogelijk contactmomenten tussen de drie partijen. Zo is er bijvoorbeeld een gezamenlijke kantoortuin gecreëerd, waar zowel de redactie van ZuidWest gevestigd zit maar waar ook de lerarenkamer van Curio op aansluit. "Sinds we hier allemaal gevestigd zitten, zijn we pas echt gaan ontdekken welke kennis iedereen in huis heeft. Daarnaast kunnen we ook van elkaars faciliteiten gebruikmaken. Wij hebben bijvoorbeeld geen heftruck, maar FB wel." Ook Koen Jansen is erg blij met die samenwerking. "We hebben bijvoorbeeld ook een gezamenlijk magazijn. Dit wordt bezet door tweedejaars studenten. Zodra je bijvoorbeeld een camera nodig hebt, dan kan je dat bij hen aanvragen. Zij leggen hem dan voor je klaar, maar zij zorgen er ook voor dat batterijen opgeladen zijn en dat alles compleet is."

Uitbreiding

Zelf is Janssen enorm blij met de twee tv-studio's, de audioruimte én de editruimte. "Dat zijn allemaal dingen die we voorheen niet hadden." De opleidingen van het voormalige Zoomvliet College, AV-productie en Podium- en Evenemententechniek, hebben nu in totaal 158 studenten. "Maar we kunnen in dit gebouw 250 studenten kwijt. We hopen in de komende vijf jaar dan ook uit te breiden naar in ieder geval tweehonderd studenten." Met alle nieuwe voorzieningen, moet dat een kwestie van tijd zijn. "We konden de kinderen al goed onderwijs bieden, maar met deze voorzieningen wordt dat alleen maar beter. De afgelopen jaren zijn we een beetje onzichtbaar geweest, maar daar komt nu verandering in."

Open Dag

En dat begint op zaterdag 21 september met de open dag die de drie partijen organiseren. Iedereen is op die dag van 10.00 tot 16.00 uur welkom om een bezoekje te brengen aan Eventum. Er worden verschillende leuke dingen georganiseerd, zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld ervaren hoe het bijvoorbeeld is om het journaal voor te lezen van de autocue, ze kunnen een kijkje nemen in de regiekamer en ze mogen hun eigen liedje aankondigen op de radio. Bij Curio kunnen mensen ervaren hoe het is om voor een green screen te staan én ze mogen achter de knoppen staan in de regiekamer. "We gaan ons echt laten zien aan de buitenwereld."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES