Afbeelding

Veilig Verkeer Nederland luidt noodklok over gevaarlijke N-wegen

Door: Amber Kuijs algemeen

BERGEN OP ZOOM - Veilig Verkeer Nederland en ANWB trekken vandaag aan de bel over de veiligheid op provinciale wegen. In de Telegraaf roepen de organisaties provincies op om meer geld uit te trekken voor de veiligheid op de provinciale wegen. Dat is een reactie op het stijgend aantal dodelijke verkeersongelukken in ons land. 

86 procent van de dodelijke verkeersongelukken vinden plaats op provinciale en gemeentelijke wegen. Dat zegt Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland (VVN), in een interview met de Telegraaf. De VVN en ANWB vinden dat provincies hun verantwoordelijkheid moeten nemen en gezamenlijk 30 miljoen uit moeten trekken om de wegen te verbeteren. Iedere provincie zou dan ongeveer drie miljoen in moeten leggen. 

Groot probleem
De afgelopen jaren is het aantal verkeersdoden telkens gestegen. Zo kwamen er in 2018 678 mensen om het leven, het jaar daarvoor 613. Daarnaast raakten er nog zo'n 22.000 ernstig gewond. "Dus de noodzaak is overduidelijk", aldus de VVN-woordvoerder tegen de Telegraaf. Slechts zes procent van het hele wegennetwerk in Nederland is een provinciale (N) weg. "Een vijfde van de dodelijke slachtoffers vallen hier. Dat is een onacceptabel percentage waar aan gewerkt moet worden", zegt Markus van Tol, woordervoerder van ANWB, in hetzelfde artikel. 

Een deel van de ongevallen gebeuren natuurlijk door te hard rijden, met een slok op achter het stuur zitten of appen. "Maar naast gedrag, worden ook veel ongelukken veroorzaakt doordat onze provinciale wegen niet ruim bemeten zijn. Met een breedte van gemiddeld 7,50 meter behoren onze N-wegen zelfs tot de smalste ter wereld", legt Patrick Rugebregt van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uit aan de Telegraaf. De stichting pleit voor bredere wegen en het onmogelijk maken van inhalen. "In de praktijk betekent dat rijstroken van 2,75 meter en als dan twee vrachtwagens elkaar passeren hoef je niet vreemd op te kijken als er één in de berm belandt." In Noord-Brabant vallen de meeste doden met 150 slachtoffers. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief