Clubhuis op Coehoornpark.
Clubhuis op Coehoornpark.

Terugblikken bij reünie van tennisclub Olympia

BERGEN OP ZOOM - Na 129 jaar viel vorig jaar het doek voor de tennisclub Olympia, de toen oudste sportvereniging van Bergen op Zoom. De club werd opgericht in 1889, door militairen en burgers, die graag het toen nieuwe spelletje tennis wilden spelen op het Coehoornpark. Dit park was aangelegd op grond die vrij kwam na de slechting van de vesting van Bergen op Zoom, eind 19e eeuw en was militair eigendom. Het lag achter de huidige Rabobank, aan de Zwarteweg.


De militairen wilden graag het contact met Bergse dames verstevigen en daarom werd het een vereniging voor burgers en militairen. Men kon lid worden door betaling van 0,50-7,00 gulden, afhankelijk van militaire rang, gehuwd of ongehuwd en leeftijd. Het zal niet verbazen dat jonge, ongehuwde dames voor weinig geld lid konden worden! Bij de oprichting in 1889 was Olympia de 7e tennisclub van Nederland.

Het was de start van een lange en kleurrijke geschiedenis. Vele generaties sportievelingen genoten er van het slaan van een balletje maar ook van de gezelligheid. Heel wat fraaie feesten zijn in de loop van de 129 jaar van haar bestaan gevierd. Topsport was nooit het streven. Wel ludieke evenementen waar volop van werd genoten.

Lange periode van onzekerheid

In de loop van de tijd werd het terrein verkocht aan de N.S. en het werd in erfpacht gegeven aan Olympia. Tegen de tijd dat de erfpachtperiode afliep, liet de N.S. weten het terrein zelf nodig te hebben. Dus Olympia moest van haar 3 banen af. Hierdoor brak een lange periode van onzekerheid aan. Waar moest de club naartoe en kon ze de eventuele optie wel betalen? Die onzekerheid leidde ertoe dat vele leden hun lidmaatschap beëindigden.

Uiteindelijk verhuisde Olympia, na 124 jaar tennissen op het Coehoornpark, in oktober 2013 naar het sportpark De Markiezaten. Deze nieuwe omgeving leidde er helaas niet toe dat er nieuwe leden kwamen, de vergrijzing werd steeds omvangrijker. Na lang en rijp beraad werd besloten de vereniging na 129 jaar op te heffen en zo viel, in januari 2018 het doek voor toen de oudste sportvereniging in Bergen op Zoom. De toenmalige leden kregen hierbij de zekerheid te kunnen blijven tennissen op De Markiezaten.

Tijd voor een terugblik

Nu, na bijna twee jaren, lijkt het moment aangebroken om samen eens terug te blikken op al die oude beelden en om met elkaar nog eens de sterke verhalen uit te wisselen.

Daarom wordt er op 5 oktober een reünie gehouden voor alle oud-leden, malle gevallen (jeugdleden van voor 1950) en aanverwanten. Meer informatie is te krijgen door een mailtje te sturen naar mariannesiewe@gmail.com.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES