Bezoekers worden meegenomen in het Bergen op Zoom ten tijde van de Tweede Wereldoorlog FOTO NICK FRANKEN
Bezoekers worden meegenomen in het Bergen op Zoom ten tijde van de Tweede Wereldoorlog FOTO NICK FRANKEN Foto: Nick Franken

Spelers staan te trappelen voor première Supersum

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ruim 130 spelers staan te trappelen van spanning voor de première van Supersum. Hét toneelspektakel over de oorlog in en de bevrijding van Bergen op Zoom. Donderdagavond 17 oktober om 19.30 uur begint bij de Waterschans de eerste voorstelling in een reeks van negen en het belooft één groot spektakel te worden. "Dit is ongekend qua omvang", vertelt regisseur Arthur van Broekhoven.

Al maanden wordt er door de spelers van stichting De Vierschaar hard gerepeteerd, maar afgelopen weekend kwamen alle puzzelstukjes bij elkaar. Tijdens een speciaal werkweekend werd voor de eerste keer gerepeteerd op locatie en dat was voor iedereen spannend. "Het decor is 28 meter breed en bestaat uit drie zeecontainers", legt Van Broekhoven uit. "Daarnaast bestaat het terrein uit een speelgedeelte en een rijdgedeelte waar de oude legervoertuigen overheen kunnen rijden." Daarmee is de toneelvloer zo groot geworden, dat er geen enkele plek in Bergen op Zoom was waar geoefend kon worden. Afgelopen weekend werd dan ook op vrijdagavond het lichtplan opgezet. Zaterdagochtend werd geoefend met de voertuigen en zaterdagmiddag mochten de spelers voor het eerst op locatie oefenen. "Zondag hebben we nog twee keer een doorloop gehad", vertelt Van Broekhoven.

Het stuk

En nu is het moment eindelijk daar. De ruim 130 spelers, verdeeld over twee casts, maken zich klaar voor een unieke voorstelling die volledig in het teken staat van Bergen op Zoom ten tijden van de oorlog én de bevrijding. "Het was voor ons snel duidelijk dat de voorstelling moest gaan over de burgers van de stad", vertelt Van Broekhoven. "Voor we het scenario zijn gaan schrijven, zijn we dan ook in gesprek gegaan met tal van mensen die de bevrijding hebben meegemaakt. We kregen ook een dagboekje van iemand die vanaf 7 september 1944 tot en met 17 december 1944 bijna iedere dag had geschreven. Dus ook tijdens de bevrijding." Met al die informatie op zak werd begonnen met het script. Eindresultaat: een voorstelling waarin je het leven van verschillende Bergenaren en Duitsers volgt ten tijden van de oorlog.

Moffenmeid

Bijvoorbeeld het verhaal van een mooie en goedlachse kasteleindochter die openlijk flirt met de vijand. "Tijdens één van de interviews hebben we gesproken met een vrouw die destijds werd uitgemaakt voor moffenmeid, oftewel iemand die een relatie had met een Duitser. Een tragisch interview", stelt Van Broekhoven. "Er waren tijdens de oorlog veel 'foute' cafés in Bergen op Zoom. Cafés waar de Duitsers welkom waren om te feesten. Maar, je moet niet vergeten dat een verhaal altijd twee kanten heeft. Eén van die cafés was bijvoorbeeld De Draak, maar ondertussen werden daar ook onderduikers opgevangen." Daarnaast krijgen de bezoekers natuurlijk nog veel meer te zien. "Er is in die vier jaar natuurlijk heel veel gebeurd, maar we hebben de mooiste en aangrijpendste verhalen eruit gehaald."

Slachtofferhulp

Volgens de regisseur kunnen bezoekers in ieder geval kei- en keiharde scénes verwachten. Die sfeer moet vanaf het begin ook duidelijk zijn. "Het publiek moet bij het binnenkomen, meteen het gevoel krijgen dat ze in een oorlogssituatie terecht zijn gekomen." Omdat dit voor sommige mensen misschien als een klap komt, zijn er tijdens de pauze en na afloop ook mensen van Slachtofferhulp aanwezig om met mensen in gesprek te gaan. Maar, één ding is zeker. De uitkomst van de voorstelling staat al vast. "We weten allemaal dat Bergen op Zoom bevrijd is, dus je gaat sowieso met een 'happy feeling' naar buiten."

Ben je benieuwd naar de voorstelling? Koop dan snel je kaartje via www.vierschaar.nl/supersum



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief