Foto: Remko Vermunt

BSD: 'Te weinig controle op functioneren van De Schelp'

BERGEN OP ZOOM - "Van controle op het functioneren en het beheer van De Schelp was slechts rudimentair sprake. Een raad van toezicht samengesteld met deskundigen vanuit de zwembadwereld had veel ellende kunnen besparen", dat is de hoofdconclusie die Louis van der Kallen (BSD) stelt nadat hij een eigen onderzoek heeft gedaan naar zwembad De Schelp.


Middels een zogenaamd WOB-verzoek heeft Louis van der Kallen alle documenten opgevraagd van de afgelopen jaren die te maken hebben met de aanbesteding, gunning en realisering van zwembad De Schelp. Van keuringsrapporten tot adviesstukken. Maar, dat dossier is verre van compleet, concludeert Van der Kallen. "Belangrijke documenten (keuringsrapporten, certificaten, opleverdocumenten), die inzicht zouden kunnen verschaffen in de uiteindelijke kwaliteit van het gerealiseerde gebouw, ontbreken", stelt Van der Kallen. "Dat maakt het onmogelijk om op basis van documenten met enige zekerheid te weten wat de kwaliteiten waren bij oplevering, laat staan wat de te verwachten kwaliteit is nu."

Toch zijn er volgens Van der Kallen de nodige fouten gemaakt. Daarbij baseert hij zich ook op gesprekken met drie oud-wethouders. Ook uit een telefax en verschillende brieven van het hoofd sport, kan Van der Kallen conclusies trekken. "Vanaf het moment van ingebruikname zijn er ernstige problemen met de verblijfskwaliteit, lucht- en klimaatproblemen waarvan het hoofd sport keer op keer melding deed en duidelijk van zijn hart geen moordkuil maakte. In een voor een ambtenaar soms stevig taalgebruik maakte hij naar leveranciers en naar zijn politieke bazen duidelijk dat er veel niet deugde. Helaas zonder veel resultaat!"

Volgens Van der Kallen had er dan ook veel meer toezicht moeten zijn vanuit het gemeentebestuur. "Overheden zoals gemeenten zetten veel activiteiten op afstand. Zonder te zorgen voor een goed beheer en voldoende toezicht, ontwikkeld zich dan snel de praktijk dat alleen de financiën, de financiële jaarverslagen, aandacht krijgen. Terwijl andere zaken zoals technologische ontwikkelingen en de veiligheid onderbelicht blijven."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES