Christel Verbogt werd onder andere al eens uitgenodigd door Eva Jinek
Christel Verbogt werd onder andere al eens uitgenodigd door Eva Jinek Foto: Christel Verbogt

Christel Verbogt strijdt voor toegankelijkheid

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - Hoelang worden mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelenleveranciers nog van hun vrijheid beroofd? Die vraag heeft de 22-jarige Christel Verbogt uit Halsteren voorgelegd aan minister Hugo de Jonge. Christel zit zelf al 5,5 jaar in een rolstoel, maar haar leven staat al zes maanden op z'n kop omdat haar rolstoel kapot is gegaan en er nog steeds geen definitieve oplossing is.

Christel Verbogt was een gezond meisje, tot ze op haar veertiende last kreeg van haar buik. "Artsen namen het in eerste instantie niet serieus, ze zagen het als iets psychisch." Later kreeg ze ook last van haar gewrichten, maar dat werd door de artsen gezien als groeipijn. Zelfs toen haar gewrichten uit de kom schoten, werd ze niet serieus genomen. "Artsen dachten dat ik het zelf deed." Uiteindelijk werd op achttienjarige leeftijd een diagnose vastgesteld. Christel Verbogt heeft een hypermobiliteitssyndroom, een maagverlamming en een neurologische aandoening. Sinds haar zeventiende is Christel dan ook al afhankelijk van een rolstoel.

PowerOnWheels

Toch is ze niet bij de pakken neer gaan zitten. Christel Verbogt heeft zich onder de naam 'PowerOnWheels' ontpopt tot een strijder voor mensen met een beperking. Door middel van blogberichten en samenwerkingen probeert ze te zorgen voor bewustwording over de vooroordelen en ontoegankelijkheid waar mensen met een beperking dagelijks tegenop botsen. Zo zat ze recentelijk aan tafel bij JINEK en stond ze in LINDA.MEIDEN. "Mijn boodschap: Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen."

Kapotte rolstoel

In april dit jaar had Christel dan ook het gevoel alsof de wereld aan haar voeten lag. "Mijn opleiding ging lekker en ik was bezig met het krijgen van een nieuwe baan.
Door een vervelende val stond echter opeens mijn wereld op zijn kop. Letterlijk natuurlijk, maar vooral figuurlijk. Ik had alleen nooit gedacht dat dit ruim 6 maanden later nog steeds het geval zou zijn." De wieltjes die achterop Christel's rolstoel gemonteerd zaten om niet achterover te kunnen vallen, waren namelijk verkeerd gemonteerd. De rolstoel ging kapot en een definitieve oplossing is er na die zes maanden nog steeds niet. "Ik word nog steeds beperkt in mijn zelfstandigheid door de problemen met de hulpmiddelenleverancier." En Christel is daarin niet de enige. Onlangs stond een uitzending van KASSA in het teken van dit probleem. "Dit kan en mag namelijk écht niet langer. Er moet dringend wat veranderen", stelt Verbogt.

Veel aandacht

Ze besloot een brief te schrijven naar de verantwoordelijke minister: Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport. "Mijn brief werd op social media met open armen ontvangen. Op Twitter is de tweet over mijn brief al meer dan 10.000 keer bekeken. Ook mijn bericht op Facebook is al ruim 2700 keer bekeken. Het onderwerp speelt duidelijk. Ik kreeg ook veel reacties van mensen in soortgelijke situaties. Ook Welzorg, de hulpmiddelenleverancier waar ik mee te maken heb, reageerde. Helaas nog zonder resultaat."

Oplossing

Christel vraagt overigens niet alleen aandacht voor haar eigen probleem, maar wil een oplossing voor iedereen die een hulpmiddel gebruikt of in de toekomst nodig heeft. "Het kan namelijk iedereen overkomen, en aandacht voor dit relatief onbekende probleem is hard nodig."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief