Foto:

De ontdekking van Bergen op Zoom met 'eerste ogen'

BERGEN OP ZOOM - Ik ben jaloers op de toeristen die ik meeneem op een wandeling door ons historisch Bergen op Zoom. Stik jaloers! Want zij kunnen iets wat wij Bergenaren allang niet meer kunnen: kijken met 'eerste ogen'.


Je verbazen over een gezellig marktplein, omzoomd met uitnodigende terrasjes. Ontdekken waarom ons stadsmotto "MILLE PERICULIS SUPERSUM", dat met blinkend gouden letters op ons Stadhuis prijkt, zo toepasselijk is voor deze stad. Horen en zien dat oorlog en vrede beurtelings hun zichtbare sporen achterlieten in straten, huizen en de harten van mensen. Met een gids zie je plotseling zoveel méér.

Maar ook de gids zélf ziet opnieuw, al vertellend, wat die doorleefde stad doet met mensen die dat alles voor het eerst zien. Ik doe een greep uit de vele opmerkingen die ik wandelend opving: "Wat zit alles netjes in de verf hier!" (Ik zie inderdaad ineens overal schilder steigers!) "Wat een leuke kleine straatjes!" (Ik loop daar bewust, omdat je anders van de sokken gereden wordt) "Wat een mooie bloemversiering rondom de Grote Markt!" (Mij nooit echt opgevallen, maar nou je het zegt…!) "Prachtige straat, die Lievevrouwestraat!" (Dank aan Jan Weyts die van de restauratie ervan zijn levenswerk maakte) "Prachtige namen hebben al die huizen hier!" (Jazeker, en achter iedere gevel schuilt wel een verhaal. U moest eens weten!)

Aan het eind van zo`n wandeling, meestal in het Markiezenhof, neem ik dan afscheid van "mijn" groep. Historie is mooi, maar je moet er iets bij te drinken hebben. En ik loop weer terug naar ons SBM gidsen-"hoofdkwartier" in het Sint-Annastraatje. En zelfs op dat korte stukje zie ik mijn stad weer "met eerste ogen". Dankjewel toeristen!

Programma november
- Historische stadswandelingen te boeken via het VVV
- 10 November Vestingwandeling Fort de Roovere 13.30 uur
- 24 November Monumenten zijn geopend op koopzondag.

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES