Foto: Remko Vermunt

Paul Asselbergs schrijft boek over Vastenavend

BERGEN OP ZOOM - Het is zijn veertiende boek, maar naar eigen zeggen is dit zijn mooiste en meest waardevolle boek ooit. De 74-jarige Paul Asselbergs presenteert op zaterdag 9 november zijn nieuwste boek: Vastenavend, 'n stuk van m'n leven. Hierin blikt Asselbergs terug op zijn tijd bij 01640, zijn politieke conferences bij Tusse de Schuifdeure én nog veel meer. "Het is van alles wat."


Paul Asselbergs is met recht een bekende Bergenaar te noemen. Zo sloot Asselbergs al meer dan zevenhonderd huwelijken als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, hij stond en staat nog regelmatig op het podium tijdens de Vastenavend én hij geeft regelmatig lezingen. Het moge duidelijk zijn dat Asselbergs dan ook graag in de spotlights staat. "Dat zit er al van kinds af aan in", vertelt Paul Asselbergs. Zo was hij als kleine jongen op school altijd al bezig met taal. "Ik was een manneke dat aandacht opeiste. Ik speelde viool, maar hield ook graag toespraken en ik vertelde moppen. Ik was altijd aanwezig." Wanneer er op school een docent vertrok of jarig was, zorgde Asselbergs gevraagd en ongevraagd voor een toespraak of een ander passend afscheid. "Je hebt twee soorten mensen: mensen achter de schermen én mensen voor de schermen. Ze zijn beiden evenveel waard, maar ik ben blij en dankbaar dat ik voor de schermen mag staan."

Succes

Zo speelde Paul Asselbergs in het verleden bijvoorbeeld ook voor Sinterklaas waardoor hij het culturele veld van Bergen op Zoom binnendrong. En zoals dat gaat, van 't een komt het ander. "Uiteindelijk werd ik gevraagd als spreekstalmeester bij de Punt'òòfdconcerten van 01640. Ik voelde me enorm vereerd, want 01640 was en is nog steeds een begrip in Bergen op Zoom." Eenmaal genoten van het succes van die concerten, was het voor Paul Asselbergs moeilijk om te stoppen. "Als je zoiets mag doen en het wordt zo goed ontvangen, dan is dat juist een stimulans om door te gaan." Zo raakte Asselbergs meer en meer betrokken bij de Vastenavend. Zo deed hij met politieke conferences mee aan Tusse de Schuifdeure en in 1990 werd Asselbergs gevraagd als voorzitter van het dweilbandfestival. "Dan mocht ik de prijzen uitreiken op een bomvolle Grote Markt, maar voordat ik de prijzen uitreikte nam ik eerst de politiek op de hak."

Saamhorigheid

In 2000 werd Paul Asselbergs echter getroffen door een auto-ongeluk. Hij moest noodgedwongen stoppen en zijn leven stond totaal op z'n kop. "Gelukkig is er in mijn kop niets veranderd, maar mijn mobiliteit is wel veranderd." Toch is Asselbergs niet bij de pakken neer gaan zitten. In het ziekenhuis kreeg hij bezoek van onder andere de burgemeester van Bergen op Zoom, maar ook van de Prins. "En ik kreeg zoveel brieven en bloemen vanuit Bergen op Zoom, dat heeft me enorm goed gedaan. Toen werd me duidelijk dat het niet gaat om carnaval of de Vastenavend, maar dat het een feest is van saamhorigheid."

Voldoening

Asselbergs pakte de draad weer op. Hij ging schrijven voor de Vastenavendkrant, stond weer op het podium tijdens Tusse de Schuifdeure en nog veel meer. "Dat geeft allemaal enorm veel voldoening. Ik kreeg regelmatig reacties van mensen en ik geniet er echt van dat mensen het leuk vinden." Toch blijft hij altijd met beide benen op de grond staan, want het kan zomaar klaar zijn. "Ik voel me enorm rijk dat ik dit mag en kan doen."

Archief

In de loop van de jaren heeft Asselbergs echter een enorm archief opgebouwd met toespraken, speeches, liedjes, gedichten en nog veel meer. "Ik vond het zonde om daar niets mee te doen." Daarom heeft hij alles gebundeld in zijn boek: Vastenavend. 'n stuk van m'n leven. De prachtige cover is gemaakt door Eric Elich. Komende zaterdag wordt bij boekhandel Quist het eerste exemplaar overhandigd aan de Grootste Boer, oftewel Joost Eykman. "Ik heb heel veel waardering voor hem én we hebben een overeenkomst, omdat we allebei een heftig ongeluk hebben meegemaakt." Het boek is daarna te koop voor 19.95 euro.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES