Wethouder Evert Weys en Cees Meijer gaven het startschot voor de herinrichting
Wethouder Evert Weys en Cees Meijer gaven het startschot voor de herinrichting (Foto: )

Markiezenhof wordt 'modern museum in een oude jas'

BERGEN OP ZOOM - De Blauwe Kamer, de Stijlkamers én de Galerij in het Markiezenhof worden het komende jaar flink onder handen genomen. Op drie verschillende manieren wordt in deze prominente ruimtes het concept van 'Geheim publiek, publiek geheim' doorgevoerd. Hoe dat er precies uit komt te zien, dat weten de projectleiders ook nog niet. Dat moet het komende jaar duidelijk gaan worden. "Maar we weten wel welke beleving we de bezoekers mee willen geven", vertellen Jesse van Tetterode en Claartje Rijkers.


Iedereen draagt geheimen met zich mee. De één wil iets niet vertellen, de ander durft iets niet te zeggen of mag iets niet vertellen. "Wij willen de bezoeker meenemen in de functie van geheimen. Waarom houdt iemand iets geheim én wat kan de toegevoegde waarde zijn van een geheim?" Door dit thema centraal te zetten, wil men van het Markiezenhof het geheimzinnigste museum van de wereld maken. "Wij verbinden dit thema 'Geheimen' aan authentieke verhalen uit de regio. We kijken dus naar verhalen uit Bergen op Zoom waarin geheimen een rol spelen, maar ook naar verhalen van de Brabantse Wal."

Beleving

Daarnaast willen de projectleiders mensen activeren. "Het museum wordt straks meer dan alleen kijken en bordjes lezen, we willen bezoekers in het verhaal trekken." Dat gebeurt onder andere door theatrale elementen toe te voegen in het museum. "We werken natuurlijk samen met verschillende partners, waaronder onze partners binnen het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom. Daarmee hebben we alle elementen in huis, om hier iets heel moois van te maken. Daarnaast wordt ook samengewerkt met externe partijen. "Want hoe zorg je bijvoorbeeld voor een goede spanningsopbouw bij het vertellen van een geheim?"

Prominente ruimtes

Maar, wat houdt dat dan concreet in? Bij de Stijlkamers wordt een experience toegevoegd aan de huidige kamers. "Hierin gaan we het geheim vertellen van markiezin Marie Anne van Arenberg", vertelt Claartje. Wanneer je straks de Stijlkamers binnenloopt, waan je je op een middeleeuws bal. "Wanneer je voorbij de ramen van de Franse tuin loopt, hoor je de koetsen arriveren. De Markiezin is aangekomen." In de tweede kamer, breng je een bezoek aan de slaapkamer van de Markiezin. Zo wordt je meegenomen in haar leefwereld, maar je wordt ook meegenomen in de keuzes die ze moet maken rondom haar geheime liefde. "De Stijlkamers blijven dus behouden, maar er wordt echt een extra beleving toegevoegd met een écht authentiek Bergs verhaal."

Brilletje

De kleine galerij wordt wel volledig heringericht. Hier komt de bezoeker straks meer te weten over de functie van geheimen. "Waarom heb je een geheim?" Verder staat de kleine Galerij straks volledig in het teken van het oudste, complete brilletje ter wereld dat in het bezit is van het Markiezenhof. "We weten van het brilletje alleen dat het het oudste brilletje ter wereld is én dat het gevonden is in een beerput." Onbekend is wie het brilletje destijds verloren is. "Maar we kunnen wel een inschatting maken. Sowieso was het in die tijd heel bijzonder om een bril te hebben. Diegene die z'n bril is kwijtgeraakt in de beerput, heeft dat daarom wellicht als een geheim met zich meegedragen. Wat heeft dat voor hem betekent?" Het verhaal wordt straks verteld met verschillende afbeeldingen. Wie echter een speciale bril opzet, leest net iets meer dan de andere bezoekers. "Zo proberen we de bezoeker echt het verhaal in te trekken."

Nieuwe inrichting

Last but not least is de herinrichting van de Blauwe Zaal. Dat wordt hét centrale punt in het museum en daarmee ook het pronkstuk. "Hier stap je letterlijk een geheime wereld binnen. Hier ga je ervaren dat het Markiezenhof een modern museum is in een oude jas. Maar, hier wordt ook uitgelegd waarom het thema 'geheimen' zo goed bij Bergen op Zoom past. Dat heeft namelijk mede te maken met het feit dat we een vestingstad waren. Het was een kruispunt van allerlei mensen die hier samenkwamen en elkaar geheimen vertelden." De nieuwe inrichting van de Blauwe Zaal lijkt dan ook in geen enkel opzicht op de huidige inrichting. Nu is alles open en meteen zichtbaar, maar daar komt een einde aan. "Je moet zelf op zoek naar de unieke en bijzondere verhalen." Dat gebeurt op een geheel eigentijdse manier met licht, geluid en beelden. "Eens in de zoveel tijd, zal het licht dan ook doven en zal bijvoorbeeld Menno van Coehoorn je meer vertellen over zijn geheim."

Apetrots

Maar, zo ver is het nog niet. Het komende jaar moet er nog veel werk verricht worden. "We zijn bewust vandaag naar buitengekomen met deze plannen, want precies over één jaar vindt het openingsweekend plaats." Op 7 november 2020 gaat de nieuwe tentoonstelling officieel open en op 8 november is de tentoonstelling voor iedereen toegankelijk. Cees Meijer, directeur van het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom waar ook het Markiezenhof onder valt, is in ieder geval 'apetrots' op het project. "Het is een doorlopend proces waar we nog jaren mee bezig zijn, maar we worden zo ontzettend blij van wat we aan het doen zijn en we hopen dat de bezoeker daar straks net zo blij van wordt."

Remko Vermunt
 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief