Afbeelding

Babouche Fashion sluit haar deuren

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op 1 december 2019 is het zover. Babouche Fashion, een welbekende winkel in Bergen op Zoom, sluit haar deuren. Hun zoon heeft uiteindelijk besloten om de winkel niet over te nemen en na drieëndertig jaar stoppen Jacques en Sophie van Eekelen ermee en gaan ze genieten van hun vrije tijd.

Babouche Fashion is al jarenlang één van de bekendste winkels in Bergen op Zoom en ook de eigenaren, Jacques en Sophie van Eekelen zijn geen onbekenden in het Bergse. Jacques, van beroep pijpfitter, en Sophie die als kapster is begonnen wisten al vrij snel nadat ze elkaar ontmoet hadden dat ze iets anders wilden gaan doen. Ze droomden al langer van een eigen winkel en na lang nadenken zijn ze in 1986 gestart met Babouche. Ze volgden beiden een opleiding en bezochten beurzen in binnen- en buitenland zodat ze wisten wat er te koop was.

Ze kochten een pand op de hoek van de Kloosterstraat en de Korte Bosstraat en begonnen met de verkoop van nette vrijetijdskleding. Na enige tijd kwam hier een klein rekje avond/cocktailkleding bij. Dit ging echter zo goed dat ze binnen twee jaar volledig zijn overgestapt op avondkleding. Op een gegeven moment wilden ze ook bruidskleding gaan verkopen dus werd de kelder omgebouwd om extra ruimte te creëren. Na een jaar of drie werd de toenmalige winkel veel te klein en zijn ze op zoek gegaan naar een groter pand. Dit werd het pand waar Babouche nu nog steeds is gevestigd, ‘De vier Winden’ op de hoek van de Antwerpsestraat.

Winkel

De naam Babouche hebben ze zelf verzonnen. Ze wilden graag een naam die goed en een beetje Frans klonk. Babouche is gespecialiseerd in avond-, heren- en bruidskleding. In de hoogtijdagen waren er zeven parttimers in dienst, vier voor de verkoop en drie coupeuses. Sophie vertelt: “vooral de bruidskleding is heel arbeidsintensief. Klanten komen soms vier of vijf keer terug om te passen”. Weken met meer dan vijftig werkuren waren dan ook geen uitzondering. “’s Avonds reed ik met bus van Vlissingen tot aan Tilburg om de jurken thuis te bezorgen”, vertelt Jacques. In al die jaren hebben ze ontzettend veel klanten gehad van allerlei pluimage. “Zo hebben we eens een bruid uit een streng gereformeerde gemeenschap in de winkel gehad. De jurk mocht niet te bloot zijn dus de gekozen jurk werd vermaakt tot het gewenste model. De dag na de bruiloft belde de moeder van de bruid om te vertellen dat ze zulke leuke reacties hadden gekregen op de jurk. Dit zijn de momenten die je bijblijven”, vertelt Sophie.

Toekomst

“Als op één december de deur definitief dicht gaat zal het best even raar zijn dat er niets meer hoeft”, aldus Jacques. Het interieur en de machines zijn allemaal al verkocht en ook het pand staat in de verkoop. Van de overgebleven kleding wordt een deel aan instellingen en verenigingen geschonken. Een aantal jaren terug hebben zowel Jacques als Sophie hun oude hobby, het fotograferen, weer opgepakt. Dit heeft inmiddels al geresulteerd in een tweetal fotoboeken. Daarnaast heeft Jacques altijd geschreven. Er zijn van zijn hand al een boek en een aantal gedichtenbundels verschenen. En hij heeft al een idee voor een autobiografisch boek en een fictieve roman. “Bovendien hebben we dan ook meer tijd om van onze twee kleinkinderen te genieten”, zegt Sophie.

Opruiming

Hoewel de opruiming al een tijdje loopt kun je de laatste vier weken nog kleding kopen tegen bodemprijzen met kortingen vanaf 70%. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een mooi kostuum of een avondjurk, loop dan zeker even binnen bij Babouche Fashion.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief