Afbeelding
Foto: Stichting Vastenavend

Traditioneel begin van Bergse Vastenavend

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De boeren van Stichting Vastenavend verzamelden gisteren vroeg in de avond bij het clubhuis De Draak. Nadat de gehele club compleet was werd er in de Draak bij de Christoffelschouw het 'errepellòòf' verbrand onder het uitspreken van het rijm "Gij, die oe werremt bij deze n'èèrd". Zo werden niet alleen de kwade geesten verjaagd, maar ook de goede geesten opgeroepen. Na het zingen van 'Kom Boere, gif mekaar de and' werd onder de klanken van de jubilerende dweilband Leutig Spul koers gezet naar waar dat de interne 11-11- viering plaats zou vinden.

Op de plaats van bestemming was de zaal aangekleed als het Brits Lagerhuis, elke commissie van Stichting Vastenavend had haar eigen plekje op de tribune. Menig keer werd er "order" geroepen om de zaal stil te krijgen, zodat de vergadering kon beginnen. Na de opening van de voorzitter, de ingekomen stukken en het verslag van vorig jaar was het tijd voor de verkiezing en installatie van de Gròòtste Boer. Verschillende kandidaten moesten op een wip proberen de langste neus te trekken. Na een zeer spannende strijd kwam Joost Eykman as overwinnaar uit de bus. Nadat de 'blekke' en de 'tutter' om zijn nek werden gehangen van de kersverse gekozen Gròòtste Boer speelde dweilband Leutig Spul het Mie d'n Os. De Gròòtste Boer koos ook dit jaar Dennis van Tilborg als Steketee.

Na de pauze was 't tijd geworden voor de verkiezing van de Prins van 't Krabbegat. Hiervoor werd er een heus debat gehouden tussen de verschillende commissies. Wie zou de beste kandidaat in huis hebben als prins? Er werd flink gelogen en gejokt en de neuzen van de verschillende debaters werden steeds groter. Behalve bij de voorzitter van commissie Protocol, bij hem bleef de neus klein. De 'ooh's', 'aah's' en het roepen van 'order' waren niet van de lucht. Protocol had het neusje van de zalm in huis. En wie blijkt dat te zijn? Jeroen van Wijk! Hij zal ook dit jaar als Prins Nilles de Derde in de leut voorop gaan.

Ook Prins Nilles de Derde kreeg zijn versieringen omgehangen gevolgd door het Mie d'n Os. Voor komend jaar benoemde de Prins Diemer van Wijk als zijn Nar. Vervolgens werden de versieringen omgehangen bij de nieuwe leden en werd het tijd om naar de Geit van Mie d'n Os te gaan. Onder de muzikale klanken van dweilband Wa d'n Uis'ouwe, ook jubilerend, werd een stoetje gevormd en met fakkels trok men op naar het Bleekveld. Nadat de Gròòtste Boer de Kale n'Eed had voorgelezen, werd het woord gegeven aan Prins Nilles de Derde. Hij spoorde elke Krab aan om Vastenavend te gaan houden als nooit te voren. Vervolgens zette Prins Nilles d'n Derde het licht op groen voor de komende Vastenavend onder het motto: "Dweil d'oew neus mar achternaar!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief