Afbeelding

Scherpere ambities voor beroepsonderwijs in West-Brabant

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ruim vijftig vertegenwoordigers van onderwijs, overheid en het bedrijfsleven kwamen donderdagochtend samen in het voormalige Suikerlab in Bergen op Zoom voor een speciale ontbijtsessie. Eén jaar geleden werd de 'Agenda beroepsonderwijs West-Brabant' gelanceerd en de eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar. Tijdens de ontbijtsessie zijn de vervolgstappen besproken en daarbij zijn scherpe ambities geformuleerd. 

De West-Brabantse economie groeit hard, al jarenlang boven het landelijke gemiddelde. Deze groei zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat ondernemers soms moeite hebben met het invullen van vacatures. De zogenaamde 'agenda beroepsonderwijs West-Brabant' richt zich op de krapte binnen de topsectoren van de regio: Maintenance, Logistiek, Agrofood & Biobased. Maar, ook Zorg krijgt extra aandacht. 

Spin off

In september 2018 is dit van start gegaan en in de tussentijd zijn veel activiteiten in de vorm van projecten uitgewerkt en in gang gezet. "Onderwijs, overheid en bedrijfsleven hebben de handen ineengeslagen en hebben een prachtige gezamenlijke ambitie: mensen gericht opleiden tot arbeidsfitte medewerkers en ondernemers die als burgers volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving van nu en die van de toekomst." Tijdens de ontbijtsessie werden best practices gedeeld. LambWeston en Hoppenbrouwers Techniek gaven voorbeelden over de werking van de arbeidsmarkt en werving voor hun organisaties. Het delen van inspirerende voorbeelden van actuele samenwerkingsprojecten dragen bij aan de doelstellingen voor de regio. Deze kunnen door andere partners gebruikt worden voor hun eigen projecten.

"De agenda is naast het intensiever samenwerken en meer afstemming ook bedoeld om inzichtelijk te maken wat er allemaal al gebeurt op dit vlak. Zo hoeft niet op twee verschillende locaties hetzelfde wiel te worden uitgevonden", zegt de Bergse onderwijswethouder Barry Jacobs, die nauw betrokken is bij de beroepsagenda en lid is van de stuurgroep. "De lancering van de website www.agendabowb.nl gaat daar verder bij helpen. Hierop staat een overzicht van alle projecten in de regio die te maken hebben met de ambities"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief