Thijs de Graaf (l) kreeg het boek overhandigd uit handen van Burthy Matthijs (r) FOTO REMKO VERMUNT
Thijs de Graaf (l) kreeg het boek overhandigd uit handen van Burthy Matthijs (r) FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Mollerlyceum speelt grote rol in Canadees oorlogsverhaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Burthy Matthijs heeft afgelopen week het boek 'My Fathers Battle' overhandigd aan geschiedenisleraar van het Mollerlycuem: Thijs de Graaf. Het boek is geschreven door Vicki Hartman, dochter van oorlogsveteraan Kenneth Rowland, voor wie het Mollerlyceum een belangrijke plek was.

Tien jaar geleden, tijdens de viering van 65 jaar bevrijding van Bergen op Zoom, leerde Burthy Matthijs de familie Rowland kennen. Kenneth Rowland ging als vijftienjarig jochie in het leger. Eerst in Canada, later werd hij gestationeerd in Engeland en een maand na D-Day kwam hij aan in Frankrijk. Uiteindelijk heeft Rowland ook gevochten in Bergen op Zoom, samen met zijn goede vriend Bill Roscoe. "Kenneth was destijds samen met zijn dochters in Bergen op Zoom, want hij kon het niet aan om naar Normandië te gaan", vertelt Burthy. "Dan zou hij de ellende van toen weer proeven, daarom besloot hij om naar België en Nederland te gaan. Ze hebben onder andere een bezoek gebracht aan Essen, Brasschaat en Wouwse Plantage."

Mollerlyceum

Tijdens zijn bezoek aan Bergen op Zoom, zat Rowland eigenlijk maar met één vraag. "Zijn beste vriend was omgekomen bij een school, maar hij had geen idee welke school." Daarop besloot Burthy om de familie Rowland mee te nemen door Bergen op Zoom. "We zijn begonnen bij 't Rijks, daarna naar de Martelarenkerk omdat daar vroeger ook een school zat en de Montessorischool, maar dat kwam hem allemaal niet bekend voor." Vervolgens werd de tocht voortgezet naar het Mollerlyceum. "In eerste instantie herkende hij dat ook niet en het was op dat moment herfstvakantie, dus we konden niet binnenkijken." Toevallig ging op dat moment toch de deur open. "We mochten binnen een kijkje nemen en meteen wist hij het: 'Dit is het'", vertelt Burthy Matthijs.

Scherpschutter

Zelf is Kenneth Rowland enkele jaren geleden op negentigjarige leeftijd overleden, maar de verhalen die hij vertelde kan Burthy zich nog zo voor de geest halen. "Hij vertelde dat ze van de Grote Markt naar het Moller waren getrokken. Hij zat bij de verbindingsdienst en ze moesten een kabel aanleggen." Zelf zat Kenneth in een boom aan de achterzijde van het Mollerlyceum toen hij opeens een kogel voorbij hoorde suizen. De kogel raakte zijn beste vriend Bill Roscoe. "Er zat een Duitse scherpschutter verstopt in de school", vertelt Burthy terwijl hij met z'n vinger wijst naar een hooggelegen raam. "Van daaruit is Roscoe vermoord." Ze probeerden Roscoe nog te helpen, maar hij was in zijn nek getroffen en daarmee was het eigenlijk onmiddellijk klaar.

Verhalen

De dood van z'n beste vriend had een grote impact op het leven van Kenneth Rowland. Hij besloot zich tijdelijk terug te trekken in Antwerpen. "Hij heeft de festiviteiten rondom de bevrijding van Bergen op Zoom dan ook helemaal niet meegekregen", vertelt Burthy Matthijs. Toen Kenneth Rowland na 65 jaar weer terugkwam op de plek waar z'n beste vriend vermoord was, kwamen de verhalen als vanzelf. "Zijn vrouw leidde aan Alzheimer en hij had zelf ook zoiets van: als ik m'n verhaal wil vertellen, dan moet ik het nu doen." Daarom besloot zijn dochter Vicki Hartman een boek te schrijven over haar vaders gevecht.

Persoonlijke verhalen

"Namens de Rowlandfamilie mag ik je dit boek dan ook aanbieden", vertelde Burthy tegen geschiedenisleraar Thijs de Graaf. "Dit is heel bijzonder en heel speciaal", stelde hij. "Het past goed binnen het project waar we nu mee bezig zijn: Faces to Graves. Daarmee proberen we soldaten die gevochten hebben in de oorlog weer een gezicht te geven. We kunnen daarvoor heel veel informatie vinden op internet, maar we missen dit soort bronnen. Er zijn heel veel boeken, maar die zijn heel gedetailleerd en vooral heel zakelijk. We missen dit soort persoonlijke verhalen die het echte verhaal vertellen. Zo gaat de geschiedenis weer leven en dit maakt écht indruk op de studenten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief