Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Dichters gebundeld in 'Het staat zwart op wit'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Jacques van Eekelen en Jan van Wijk, oprichters van Spiritaal, presenteren op zondag 24 november hun derde bundel: Het staat zwart op wit. In de bundel zijn teksten en gedichten opgenomen van twaalf schrijvers en dichters. Voor sommigen van hen is dit de eerste keer dat er daadwerkelijk iets gepubliceerd wordt. "Het staat nu zwart op wit, ze kunnen dus niet meer terug", lachen de heren.

Jan van Wijk en Jacques van Eekelen zijn op 5 mei 2017 het platform Spiritaal begonnen. "Dat hebben we bewust op 5 mei gedaan", legt Jacques uit. "We willen poëzie de vrijheid geven die het verdient, maar we willen ook mensen die al jaren schrijven de vrijheid geven om zich aan het grote publiek te presenteren." Daarom werd een eerste bundel uitgegeven onder de titel 'Samen, alleen'. "We doen het met z'n allen, maar als je je gedicht schrijft en voordraagt dan doe je het toch alleen", leggen de heren uit. Later kwam ook een tweede bundel: 'We zijn het echt'. "Ook die titel is bewust gekozen. Sommige mensen schrijven al jaren, maar durven het niet te laten lezen aan anderen. Nu lieten ze zien: Ja ik ben dichter en ik ben dit echt." Beide bundels vielen in de smaak bij het publiek. Zo'n 175 exemplaren vonden hun weg in de Bergse samenleving.

Drempels

En daarom besloten Jan en Jacques om een derde bundel te publiceren. "In principe mag iedereen zich bij ons aanmelden. We leggen geen harde eisen op. Of het nou literair is of juist helemaal niet, dat maakt ons niet uit. Zolang de teksten maar niet kwetsend zijn of seksueel getint." Doel voor Jacques en Jan is vooral om mensen die niet zo vaak naar buiten treden met hun schrijfsels een podium te bieden. "Zo geven wij hen de gelegenheid om hun werk ook aan anderen te laten zien. Tijdens de presentatie van het boek mogen ze dan ook allemaal iets voordragen."

Diversiteit

Nieuw dit jaar is de inbreng van twee mensen van buiten de Bergen op Zoom. "We willen geen literaire drempel opwerpen, maar ook geen gemeentelijke drempel." Marcel Elisen uit Putte meldde zich aan en hij kreeg dan ook een plekje in de nieuwe bundel, net zoals Erika de Stercke uit Vlaanderen. "In de bundel staan twaalf verschillende mensen en ze hebben allemaal hun eigen inbreng gehad. Daardoor is het een enorm diverse bundel geworden. De één schrijft over typische Bergse zaken, de ander over liefde of over dagelijkse voorvallen."

Platform

De twee heren hebben bewust geen thema gehangen aan de bundel. "Daar willen we ooit wel naartoe, maar op dit moment willen we de drempel zo laag mogelijk houden", vertelt Jacques. Jan van Wijk vult hem aan: "Toen wij begonnen met het uitgeven van bundels, zaten we al een tijdje met dat idee. Sommige mensen hebben thuis honderden gedichten liggen, die zijn daar heel vaak mee bezig, maar ze hadden geen podium om hun werk te laten zien. Wij willen dat platform bieden. Het enige wat zij hoeven te doen, is teksten aanleveren. Wij regelen de rest."

Wachtlijst

Inmiddels is het idee van Jan en Jacques bekender aan het worden en begint het rond te zingen in de stad. "Op feestjes gaat de bundel ook van hand tot hand. Zo groeien we stapje voor stapje." Inmiddels hebben de twee dan ook een wachtlijst voor de volgende bundel. "Er zijn sowieso al drie mensen die hebben aangegeven de volgende keer mee te willen doen." Op deze manier maken de heren poëzie en proza wat bekender in de stad. "We leggen de bundel ook neer bij bijvoorbeeld tand- en huisartsen." Na de presentatie van de bundel, zondagmiddag 24 november vanaf 15.00 uur in Den Enghel, is de bundel ook te koop bij Boekhandel Van der Kreek. "De bundel kost slechts vijf euro, maar we hoeven er ook niet rijk van te worden. Die vijf euro is puur voor de drukkosten. We doen dit gewoon omdat we het belangrijk vinden."

Zelf ook een keer meedoen? Je kan je aanmelden via janvanwijk1010@gmail.com



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief