Bal Maskee: sierlijk maar toch vastenavend
De eerste editie van Bal Maskee, precies vijf jaar geleden, was één groot succes FOTO MERIJN SITSEN
De eerste editie van Bal Maskee, precies vijf jaar geleden, was één groot succes FOTO MERIJN SITSEN (Foto: Merijn Sitsen)

Bal Maskee: sierlijk maar toch vastenavend

BERGEN OP ZOOM - Precies vijf jaar na de eerste editie wordt op 7 februari 2020 de tweede editie georganiseerd van Bal Maskee. Dat heeft initiatiefnemer Jan Slokkers afgelopen week bekendgemaakt. Vijf jaar geleden maakte het gemaskerde bal onderdeel uit van het vastenavendevenement 'Sjanzee', maar daar is dit jaar geen sprake van. "Het is een losstaand evenement rondom de Vastenavend."


Wie er vijf jaar geleden bij was, kan zich de sfeer nog goed herinneren. Wie er vijf jaar geleden níet bij was, heeft daar nog steeds spijt van. Het exclusieve karakter van Bal Maskee zorgde er vijf jaar geleden voor dat slechts een beperkte club dit nieuwe evenement kon ervaren. "En in eerste instantie zou het daarbij blijven", vertelt Slokkers. Maar het gevoel bleef beklijven. Regelmatig werd Slokkers op straat nog aangesproken over wanneer er weer een editie zou komen van Bal Maskee en toen ook zijn dochter erover begon, besloot Slokkers toch de handschoen weer op te pakken.

Nieuw jasje

Bal Maskee is een gemaskerd bal tegen het licht van de Bergse Vastenavend. Het is chique en sierlijk, maar ook carnavalesk. De tweede editie van Bal Maskee wordt echter wel in een nieuw jasje gestoken. Nieuw ten opzichte van vijf jaar geleden is dat er een thema is gekozen: 'Minstrelen & Markiezen'. "En we gaan de verbinding maken met klassieke muziek", vervolgt Slokkers. "Daarmee proberen we Bal Maskee naar een hoger niveau te tillen én er een andere lading aan te geven." Daarvoor gaat Slokkers, samen met zijn dochter Janneke, de samenwerking aan met verschillende muzikanten, dansers en andere kunstenaars.

Klassieke muziek

Zo komen er tijdens het gemaskerde bal bijvoorbeeld twaalf muzikanten van het Westbrabants Symphonie Orkest optreden. "Het is geen concert. We hebben ook geen podium, maar ze krijgen wel de kans om zich te laten horen." Daarnaast krijgt ook harpiste Romy de Laet een plekje in het programma én de balletgroep van het CKB verzorgt de openingsdans. Tevens wordt een trio vleugel, klarinet en viool in het programma opgenomen en er is een muzikale ode aan de jarige Christoffelschouw die in 2020 precies 500 jaar bestaat. "We willen ook heel erg de verbinding leggen. Dus bekende namen én onbekende talenten, maar ook de verbinding tussen klassieke muziek en de Vastenavend." Daarom biedt Bal Maskee ook een podium aan twee zeventienjarigen. "Een jongen van zeventien die fantastisch kan hiphop dansen. Dat gaat 'ie doen op muziek van het Symphonie Orkest én een zeventienjarig meisje dat heel goed is in spoken word."

Spontane optredens

Hoewel het programma al voor een groot deel vast staat, is er ook ruimte voor spontane optredens. "We hopen dat mensen zich spontaan aanmelden." Het decor voor deze editie van het Bal Maskee zijn de Hofzaal én de kleine binnenplaats van het Markiezenhof. "De inrichting hiervan is mede in handen van een 'creatief collectief', bestaande uit Els van Egeraat, Mirjam Drenth, Bart Tempelaars, Bep Baelde, Lars Hagenaars en Gerard Huis In't Veld", vertelt Slokkers. Die zijn nu al bezig met allerlei artistieke gekkigheid om in de zaal op te hangen. Bijzonder daarbij is dat gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. "We gebruiken dus geen plastic, maar vooral papier of karton. We noemen het daarom ook 'Papier Maskee'."

Driejaarlijks

Als het aan Jan Slokkers ligt, wordt Bal Maskee een driejaarlijks terugkerend evenement op de Bergse vastenavendkalender. "Drie jaar is genoeg om het exclusief te houden. Mensen hebben dan echt iets om naar uit te kijken, maar je hebt ook zelf genoeg tijd om het goed voor te bereiden." Zelf is Slokkers namelijk, samen met zijn dochter, al sinds februari weer bezig met deze editie. "Je bent er dus gewoon een jaar mee bezig."

Uiteindelijk kunnen er zo'n 250 gasten genieten van het gemaskerde bal. "Er gaan ongeveer 200 kaarten in de verkoop. De overige vijftig zijn de artiesten", legt Slokkers uit. Wie deze tweede editie van Bal Maskee bij wil wonen, moet er dan ook snel bij zijn. De kaarten kosten 15 euro en zijn vanaf 25 november te koop via www.demaagd.nl

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief