Afbeelding

Onthulling bijzondere aanwinst Markiezenhof

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Evert Weys en Cees Meijer, directeur van het cultuurbedrijf, hebben afgelopen week een bijzonder portret onthuld. Het gaat om het tweede portret van Henriette Francisca, de dochter van markiezin Maria Elisabeth II van den Bergh. Het stadspaleis heeft nu twee van de drie portretten in eigendom.

Het portret maakt onderdeel uit van de nieuwe expositie die momenteel te zien is in de Schatkamer van het Markiezenhof: De Winterkoningin. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de uiteindelijke 'bevroren' relatie tussen de markiezin van Bergen op Zoom, Maria Elisabeth II van den Berg, en de Winterkoningin Elisabeth Stuart.

Drie portretten

De portretten van Henrietta Francisca zijn geschilderd door Gerard Honthorst. Hij gaf schilderles aan Louise Hollandine, de dochter van de Winterkoningin. In totaal zijn er drie portretten van haar bekend. Het laatste portret is vandaag de dag nog onvindbaar. "Hoe de vriendschap tussen de markiezin en de Winterkoningin uiteindelijk heeft geleid tot rivaliteit is terug te lezen in het ‘flipbook’, te vinden in de expositieruimte", aldus het Markiezenhof. "Het flipbook is een verrassende en vernieuwende manier van verhalen vertellen en sluit aan bij de herinrichting van het museum."

Participatie

Het museum heeft een digitaal participatieproject in het leven geroepen om een derde onbekend portret van Henriette Francisca vorm te geven. Dit kunstwerk, in mozaïekvorm, laat zich vullen met foto’s. Door het insturen van je eigen foto draag je bij aan dit project. Hoe meer foto's, des te scherper het beeld. Het insturen kan via Instagram of in de Schatkamer zelf. Tag je foto op Instagram met #redhetportret. Het is noodzakelijk dat je account openbaar is. In de Schatkamer kun je met je eigen smartphone, door middel van een QR-code op het beeldscherm, een selfie ter plekke maken. "Alle ingezonden foto's vormen kleine tegels van één groot mozaïek en onthullen uiteindelijk het 'geheime' portret", aldus het museum.

Beleving

Naast de expositieruimte bevindt zich een belevingskamer met prinsessenspullen. Maria Elisabeth II van den Berg was naast markiezin ook prinses. De kamer is speciaal ingericht voor kinderen zodat de jonge bezoekers zelf het verhaal, verkleed als prinses, kunnen beleven in het oudste stadspaleis van Nederland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief