Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

BSD wil kever inzetten tegen eikenprocessierups

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De 'grote poppenrover', een inheemse kever die in Nederland vermoedelijk is uitgestorven, zou wellicht geherintroduceerd kunnen worden om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat stelt Louis van der Kallen. "In de VS is hij met succes uitgezet om 'plagen' te bestrijden."

De grote poppenrover is volgens Van der Kallen een carnivoor die leeft van andere insecten en dan voornamelijk de larven. "Op het menu staan vooral rupsen. Tot de rupsen die op het menu staan, behoren enkele soorten die voor andere dieren oneetbaar zijn, zoals de plakker, de bastaardsatijnvlinder en
de larven van de processievlinders zoals de eikenprocessierupsen. Dergelijke rupsen bezitten brandharen, wat ze oneetbaar maakt voor vrijwel alle dieren met slijmvliezen, zoals vogels, amfibieën en zoogdieren."

De grote poppenrover heeft daar volgens Louis van der Kallen geen last van. Ze knoppen de huid van de rups open, waarna ze beginnen met eten. "De larve jaagt zowel op de rupsen als de poppen van de vlinder, de volwassen kever valt voornamelijk rupsen aan. Zowel de larve als de volwassen kever bezitten een paar grote, krachtige kaken waarmee de rups tot een papje wordt vermalen dat vervolgens wordt opgezogen."

De BSD wil dan ook weten of de gemeente, samen met andere gemeenten, de mogelijkheden wil onderzoeken om de kever in Nederland te herintroduceren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief