Afbeelding

Stefaan Verheugt: 'Kunnen er krabben geboren worden in Bravis Ziekenhuis in Roosendaal?'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Is het mogelijk om straks als geboorteplaats Bergen op Zoom in je paspoort te krijgen, ondanks dat je kind geboren is in het nieuwe Bravis Ziekenhuis in Roosendaal? Dat wil Stefaan Verheugt namens de CDA-fractie weten. 

Dat het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom in 2025 zijn deuren zal sluiten is zo goed als zeker, maar daarmee wordt dus ook de kraamafdeling verhuisd van Bergen op Zoom naar Roosendaal. "In dat geval kunnen we concluderen dat er na overplaatsing geen ziekenhuisbevallingen meer zullen plaatsvinden in de gemeente Bergen op Zoom", stelt Verheugt. En dat betekent dat er dus geen Bergenaren (of Krabben) meer geboren gaan worden, tenzij iemand thuis bevalt. "Dat zal ervoor zorgen dat de geboren Bergenaar of Krab enorm snel zal afnemen."

En dat blijkt uit cijfers die het CDA heeft opgevraagd, want eerder was dit al het geval voor Roosendalers toen het Moeder- en Kindcentrum opende in Bergen op Zoom. In 2015 werden er nog 493 Roosendalers geboren en één jaar later waren dat er nog maar 108. Daarentegen is het aantal Bergenaren enorm gegroeid. In 2015 werden er 383 Bergenaren geboren en in 2016 waren dat er 693. "Dat is toch wel echt een verandering."

En daarom wil het CDA nu al uitzoeken of er straks tóch een mogelijkheid is om als Bergenaar door het leven te gaan, ondanks dat je geboren bent in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal. "Is het college bereid dit te onderzoeken. En zo ja, is het college bereid hier met het Bravis Ziekenhuis, gemeente Roosendaal of met andere belanghebbenden over te spreken en eventueel te kijken of deze keuzemogelijkheid gerealiseerd kan worden." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief