'Nel vertelt' over haar jeugdherinneringen
Foto: Remko Vermunt

'Nel vertelt' over haar jeugdherinneringen

BERGEN OP ZOOM - De 73-jarige Nelly Bruys heeft jarenlang, samen met haar man, in hun groentewinkel gewerkt in Halsteren. Toen haar zoon de winkel overnam, kreeg ze echter voldoende tijd om ook eens aan hobby's te beginnen. Ze ging schrijven en komt nu met haar eigen bundel: 'Nel vertelt'.


Nelly Bruys werkte jarenlang bij Versijp Groente en Fruit en daardoor had ze eigenlijk nooit echt tijd voor hobby's. "Ik ben er in 1965 begonnen en eigenlijk werk ik er nu nog steeds", vertelt Nelly. "Mijn zoon heeft het wel overgenomen, maar ik lever nog steeds hand- en spandiensten." Toch kreeg Nelly door het allemaal wat rustiger aan te doen meer tijd voor hobby's. "En ik heb altijd al iets gehad met taal en schrijven, daarom ben ik zo'n 15 jaar geleden aangesloten bij de schrijfclub 'Schrijven en Schrappen'."

Bundel

Tijdens de verschillende lessen kwamen er allerlei verhalen opborrelen. "Ze maken daar een soort van luikje open in je hoofd, waardoor de verhalen naar buiten komen. Ik vind het prachtig om dat wat in m'n hoofd zit, op papier te zetten." De verhalen die ze schreef belandde allemaal op een hoop. Tot de docent zei dat ze de verhalen eens moest bundelen. "Ik dacht: 'Dat is leuk voor de kinderen'. Maar een drukkerij gaat niet zomaar vijf boekjes drukken, dus hebben we het groter opgezet." Nelly heeft naar eigen zeggen een geheugen als een olifant, ze zit dan ook boordevol anekdotes.

Jeugdherinneringen

Uiteindelijk is er een volwaardig boekje ontstaan, dat in een oplage van honderd stuks is gedrukt. Titel: Nel vertelt. "Door het op papier te zetten zorg ik ervoor dat het niet wegebt." De verhalen gaan voor een groot gedeelte over Nelly's jeugd. Bijvoorbeeld over de herinnering aan de geur van Zebralin, een poetsmiddel om de kachel mooi zwart te houden. Maar, er staat ook een verhaal in over de V&D die destijds, toen Nelly nog 6 of 7 jaar oud was, een chique tent was met rood fluwelen stoelen en schemerlampjes. "Ik hoorde altijd van andere kinderen over deze 'attractie', maar mijn moeder stond altijd in de winkel. Dus we hadden nooit tijd om zelf ook langs te gaan, totdat ze op een dag haar schort afdeed en we op de fiets er naartoe reden. Maar we waren te laat, de lampjes waren al uit en we werden haast weggekeken. Dat was een teleurstelling."

Vervolg

Nelly schrijft het allemaal op, zoals ze het ook zou vertellen. Het zijn, vooral voor ouderen, hele herkenbare verhalen. "Ik wil de lezer niet bewust iets meegeven, maar misschien roept het ook bij anderen wel herinneringen op." Ondertussen is Nelly tijdelijk gestopt met schrijven, maar soms - wanneer ze in de tuin een sigaartje rookt - komen de herinneringen weer. "Ik heb nog verhalen genoeg voor nog een bundel, maar eerst maar eens kijken of dit een bestseller wordt", zegt ze met een knipoog.

Het boek 'Nel vertelt' is te koop bij boekhandel Van der Kreek én bij La Bru aan de Wouwsestraat.

Remko Vermunt

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief