College presenteert nadere uitwerking van drie miljoen aan bezuinigingen
Foto: Hanneke Marcelis

College presenteert nadere uitwerking van drie miljoen aan bezuinigingen

BERGEN OP ZOOM - Parkeertarieven gaan met twintig eurocent omhoog en de hondenbelasting wordt nog niet afgebouwd. Dat blijkt uit de nadere toelichting op de bezuinigingen die het college van burgemeester en wethouders komende jaren wil doorvoeren.


De gemeente Bergen op Zoom heeft te maken met een flinke schuldenlast en daarom moet er bezuinigd worden. Tijdens de bespreking van de begroting eerder dit jaar werd al voorgesorteerd op keuzemenu waarbij drie miljoen euro wordt bezuinigd. In een brief aan de gemeenteraad wordt nu nadere toelichting gegeven op dat 'keuzemenu'. Het college doet zelf als eerst een duit in het zakje door te besparen op de vervoerskosten. Daarnaast worden er straks ook minder controles uitgevoerd op het naleven van de Drank- en Horecawet. Gezamenlijk levert dit 45.000 euro op voor de gemeentekas.

Sociaal domein

De grootste bezuiniging wordt doorgevoerd in het sociaal domein. Door de ondersteuning van inwoners effectiever en efficiënter te regelen, wil de gemeente Bergen op Zoom 955.000 euro besparen. Zo wil de gemeente vooral inzetten op preventieve zorg, waardoor het duurdere maatwerk in de zorg minder noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de uitstroom van statushouders naar betaald werk, een betere samenwerking tussen huisartsen en de aanpak van laaggeletterdheid. Daarnaast wil de gemeente ook vooral slimmer werken, waardoor een besparing kan optreden van 545000 euro.

Sterck

Op het gebied van economie wil de gemeente 100.000 euro besparen. Onder andere de weekmarkt moet de komende tijd kostendekkend gemaakt worden, waardoor de gemeente 30.000 euro bespaard. Ondernemersvereniging Sterck wordt gekort op de subsidie met 18.000 euro. De overige 52.000 euro wordt ingevuld door lagere bijdragen aan de samenwerking Brabantse Wal en netwerkstad, door minder bij te dragen aan het energieneutraal en circulair maken van bedrijventerreinen en door ambtelijke uren anders te bekostigen. Op het gebied van vrijetijdseconomie wordt nog eens 100.000 euro bespaard door activiteiten van de bibliotheek uit een potje van het Rijk te bekostigen. En een bezuiniging bij de openbare ruimte en stedelijke vernieuwing levert 150.000 euro op.

Parkeertarieven

Door de parkeertarieven met 20 cent omhoog te gooien, wil de gemeente 200.000 euro aan extra opbrengsten realiseren. En door het opleidingsbudget binnen de gemeente te verlagen van 887.000 naar 787.000 euro, wordt er nog eens 100.000 euro bespaard. Ook op de rest van de bedrijfsvoering kan bezuinigd worden: 140.000 euro om precies te zijn. Door het inflatiepercentage niet door te berekenen op de uitgaven van de gemeente wordt nog eens 580.000 euro bezuinigd. Last but not least is hondenbelasting die oorspronkelijk in 2020 verlaagd zou worden. Hierbij heeft het college nu besloten om in 2020 nog één keer de volle honderd procent te innen om vervolgens in 2021 de hondenbelasting, zoals afgesproken, volledig af te schaffen. Dit levert 85.000 euro op.

De gemeenteraad neemt dit jaar nog een besluit over de bezuinigingen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief