Rini Hagenaars onthult meesterwerk: Leut Decor
Rini Hagenaars met zijn map vol goede ideeën en schetsen FOTO REMKO VERMUNT
Rini Hagenaars met zijn map vol goede ideeën en schetsen FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Rini Hagenaars onthult meesterwerk: Leut Decor

BERGEN OP ZOOM - De 71-jarige Rini Hagenaars uit Bergen op Zoom heeft jarenlang gewerkt als ontwerper voor bouwclubs. Tal van ideeën werden uitgewerkt tot de mooiste wagens en hij ontwierp zelfs negen jaar lang de Prinsenwagen. Toch wordt op zaterdag 18 januari zijn grootste meesterwerk onthuld: Leut Decor. Een doek van twintig meter lang en twee meter hoog met daarop alle ideeën die in de afgelopen jaren níet zijn uitgewerkt.


Het plan voor dit enorme schilderwerk is al zo'n vier jaar oud. "Ik heb wel eens een groot doek gemaakt voor de Stoelemat, maar dat moest snel af omdat het een opdracht was", vertelt Hagenaars aan de keukentafel. Dat vond hij jammer en daardoor kreeg hij het idee om alle ideeën van de afgelopen jaren te bundelen op één groot doek. "Ik heb wel eens tekeningen gemaakt voor een bouwclub, maar dat was dan bijvoorbeeld niet haalbaar." Daardoor had Hagenaars een map vol met goede ideeën die eigenlijk lagen te wachten tot er iets mee gedaan zou worden.

Schilderwerk
Na de nodige voorbereidingen ging Rini Hagenaars dan ook 3,5 jaar geleden van start met het immense kunstwerk. "Ik heb samen met wat anderen een rolsysteem bedacht waar het schildersdoek opgedraaid kon worden", vertelt de Bergenaar. Zo kon het doek gewoon in zijn huis staan en kon hij er iedere dag even aan werken. "Iedere dag probeerde ik een stukje te schilderen. Zo'n twee of drie uur en dan zette ik lekker een muziekje op en een bakje koffie erbij, dat was gewoon leuk om te doen." De ene keer ging het snel en de andere keer wat langzamer, want voordat Rini ging schilderen maakte hij heel veel schetsen. Hij wist dan ook wat het begin ging worden én wat het middenstuk zou worden, maar de rest is terloops ontstaan. "En na iedere 2,5 meter werd het doek dan weer opgerold om de volgende meters te schilderen." Geen moment heeft hij gedacht 'Waar ben ik aan begonnen'. "Dat kwam eigenlijk pas toen ik klaar was. Tijdens het schilderen had ik wel zoiets van 'het zou mooi zijn als ik het kan laten zien aan mensen'. Maar nu moet er veel geregeld worden."

Onthulling
Op zaterdag 18 januari is er een besloten bijeenkomst waarin het werk officieel onthuld wordt en vanaf zondag 19 januari is het enorme werk voor iedereen twee weken te zien in 't Zwijnshoofd. "We hebben het onlangs uitgerold en dat was voor mij ook even nieuw. Dan zie je toch het grotere geheel en sommige delen had ik al een tijdje niet meer gezien." Bezoekers kunnen straks niet alleen het doek bekijken, maar er ook een boekje bij kopen. Daar staan alle afbeeldingen in met soms nog een extra foto van belangrijke details. "Hans Stumpel heeft er daarnaast nog teksten bijgeschreven in het Bergs en in het Nederlands waarin uitleg wordt gegeven over de verschillende thema's." Rini hoopt dat ook vooral kinderen naar het Leut Decor komen kijken. "Er zit ook een quiz bij voor kinderen. Een soort zoekplaatje

Thema's
Het doek bestaat uit ongeveer dertien verschillende thema's en ieder thema bestaat weer uit een tiental afbeeldingen. "Door met verschillende achtergrondtinten te werken lopen die thema's in elkaar over", legt Hagenaars uit. Thema's die bijvoorbeeld aan bod komen zijn Heks Wana, Bohemian Rhapsody van Queen en de Gedempte Haven. "Maar alles wel op mijn manier, dus met een knipoog", legt Rini uit. Daarnaast staan er her en der wel wat 'pesterijtjes'. "Maar het is geen politiek werk."

Vervolg
Wat er na de tentoonstelling met het doek gaat gebeuren is nog niet duidelijk. "Eerst maar deze twee weken bekijken." Het doek is makkelijk op te rollen en te bewaren, maar dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. "Misschien dat we in die twee weken wel tot een oplossing komen." Voorlopig heeft Hagenaars nog geen plannen voor een volgend 'meesterwerk'. "Misschien dat dit wel m'n laatste werk was, maar ik blijf sowieso bezig."

De tentoonstelling is van 13.00 tot en met 17.00 uur te bezoeken op de volgende data: 19 januari, 21 januari, 22 januari, 23 januari, 25 januari, 26 januari, 28 januari en 29 januari.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief