Bergenaren presenteren nieuw boek vol Vastenavendrecepten: Allef Gaar
Foto:

Bergenaren presenteren nieuw boek vol Vastenavendrecepten: Allef Gaar

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de Vastenavend gebeurt er in veel Bergse huizen iets met eten, want alle krabben hebben zo hun eigen eetgewoonten en tradities tijdens het feest. Tot die conclusie kwam Charlotte Leijs en daarom kroop ze samen met Rosanne Langenberg en Maarten Rikken in de pen voor het eerste Vastenavend-kookboek: Allef Gaar.


Het idee voor het kookboek ontstond bij Charlotte doordat ze steeds vaker en vaker de eettradities van verschillende Krabben aanhoorde. Ze legde het voor aan Rosanne en Maarten en die waren meteen enthousiast. "Een feest dat zoveel geuren kent, dat verdient een boek", stellen de drie initiatiefnemers. Ongeveer een jaar geleden ging het drietal aan de slag, want wat zijn die tradities dan precies én welke recepten horen daarbij? Een jaar lang zijn ze op zoek gegaan naar de leukste en lekkerste verhalen. Het eindresultaat is hét Vastenavendkookboek Allef Gaar dat op zondag 9 februari officieel gepresenteerd wordt. "Een boek gevuld met recepten en verhalen uit de keuken van 22 krabben, aangevuld met nog eens een boel recepten die je hopelijk de nodige inspiratie geven in de keuken tijdens Vastenavend."

Verhalen en recepten

Er werden tijdens hun zoektocht verschillende keukens bezocht en uiteindelijk zijn er 22 verhalen opgeschreven. Daarnaast werden tal van recepten ingestuurd, uitgewerkt, geproefd en beoordeeld. "Van Schrobbeler-bavarois tot narrenkoekjes voor de kleintjes. De overheerlijke soepen, waaronder een Bergse biersoep, en stampotten niet te vergeten. Oh… En natuurlijk jaszakrecepten: al dat lekkers wat je mee kunt nemen tijdens het dweilen!" Denk bijvoorbeeld aan de spruitentorilla van Joris Dietvorst, de saucijzenbroodjes van Lars van Raaij, de vlamtosti's van Stephan van der Kort en de ribbekes van Tiny en Ymke.

Cultuur

"Het is een boek geworden waarin de cultuur van Vastenavend op een mooie manier wordt vastgelegd, waarin eten een belangrijk onderdeel is. Laat je betoveren door het verhaal achter de varkensblazen, in het leven geroepen door slager Frans Leenaars. Of door de jarenlange gehaktballenavond van de familie Van der Steen. En trouwens… Wat gaat Prins Nilles III eigenlijk voor zichzelf koken als hij volgend jaar is afgetreden? Alle antwoorden vind je in Allef gaar."

Beperkte oplage

In totaal zijn er 1111 kookboeken gedrukt, dus wie een boek wil bemachtigen moet er snel bij zijn. De boeken worden op zondagmiddag 9 februari om 15.30 uur smakelijk gepresenteerd en zijn vanaf dan ook voor elf euro verkrijgbaar. "Rond etenstijd wordt het boek officieel overhandigd aan Prins Nilles III. Wie zeker wil zijn van een boek, raden wij echter aan het boek alvast online te bestellen op www.allefgaar.nl. Deze kan worden opgehaald tijdens de boekpresentatie of worden thuisbezorgd." Meer informatie over het kookboek is te vinden op www.allefgaar.nl.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief