Wethouder Barry Jacobs vertelde over het belang van voorlezen FOTO'S REMKO VERMUNT
Wethouder Barry Jacobs vertelde over het belang van voorlezen FOTO'S REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Bibliotheek officieel open bij basisschool De Kreek

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Barry Jacobs heeft maandagmiddag officieel de bibliotheek van basisschool De Kreek geopend. Dat deed hij niet alleen, maar samen met alle leerlingen van de brede school. Zij hebben dan ook speciaal voor deze gelegenheid zélf een boek geschreven en dat werd maandag uitgereikt aan de wethouder. "We hopen dat u het ook gaat voorlezen aan de burgemeester."

Voorlezen, maar ook zelf is enorm belangrijk. "Als we de laaggeletterdheid willen aanpakken, dan moeten we beginnen bij de kinderen", stelt wethouder Barry Jacobs. En daarom is de gemeente Bergen op Zoom, samen met Bibliotheek West-Brabant, druk bezig om op iedere school een zogenaamde Bieb op school te realiseren. Zo wordt het voor kinderen nog makkelijker om boeken te lenen én dus te lezen. "We zijn al een heel eind, maar we moeten nog een paar scholen", aldus de wethouder.

Moderne bieb

En afgelopen maandag was het de beurt aan brede basisschool De Kreek waar ook de kinderen van ZON en De Maatjes onder vallen. Zij kwamen samen in de aula voor dit officiële moment. "Sinds kort hebben we een prachtige schoolbieb met allemaal nieuwe boeken", vertelde directeur Gerrit Coldeweijer. "Het is een hele moderne bieb met pasjes en het scannen van boeken", legde hij uit. "Dankzij alle betrokken, maar vooral ook een hele club met fanatieke leesmoeders, kunnen de kinderen straks allemaal leuke boeken lenen en daar worden we ontzettend blij van."

Nieuw boek

Maar, er ontbrak volgens de directeur nog wel één boek in de bibliotheek. "Dat boek was nergens te koop en daarom hebben we er maar voor gekozen om dat boek zélf te schrijven." Iedere klas heeft dan ook een deel van het boek geschreven. Uiteindelijk zijn alle verhalen gebundeld in één mooi groot boek. "En ik mag u het eerste exemplaar overhandigen." Onder het toeziend oog van alle kinderen mocht wethouder Jacobs het boek uitpakken. "Ik wil er meteen in lezen", riep de wethouder enthousiast, maar dat hoefde niet. Voorleeskampioen van De Kreek, Eline van Mook, las de eerste pagina's voor uit het boek. "En wie wil weten hoe het afloopt, die moet het boek zelf straks lenen in de bibliotheek", eindigde ze.

Minder gamen

Dat voorlezen enorm belangrijk is, benadrukte ook de wethouder. "Willen jullie alsjeblieft aan je ouders vragen of ze jullie willen voorlezen, want dat gebeurt veel te weinig. Ook als je in groep 8 zit, kan voorlezen nog leuk zijn. Lees bijvoorbeeld eens voor aan je kleinere broertje of zusje. Het zou enorm goed zijn als we wat minder spelletjes spelen op de Playstation en wat meer lezen", besloot de wethouder. Vooral die laatste zin maakte heel wat los bij de kinderen. "Die reactie had ik wel verwacht, maar ik meen het wel. Ik hoop dat deze bibliotheek op school bijdraagt aan het leesplezier bij kinderen."

Groep 1/2C mocht als eerste een boek uitkiezen in de schoolbieb


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief