Afbeelding

Wethouder Weys beëindigt discussie Facilitair Bedrijf: 'Belangrijkste is dat de faciliteiten beschikbaar blijven'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Evert Weys zou leugens verspreiden in de media én de gemeente Bergen op Zoom heeft incompetent opgetreden. Dat stelt het voormalig bestuur van de Stichting Facilitair Bedrijf. De bestuursleden hebben vandaag een feitenrelaas rondgestuurd naar leden van de gemeenteraad én naar de pers. "Gezien de berichtgeving die ons bereikt kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat u als college onvolledig en onjuist wordt geïnformeerd."

Vorige week werd de gemeenteraad op de hoogte gesteld van het faillissement van stichting Facilitair Bedrijf. In de raadsmededeling kon men onder andere lezen dat het FB een flinke huurschuld had bij de gemeente en daar was men nog over in onderhandeling met de gemeente. "Hoewel dit traject nog liep, heeft het FB op vrijdag 3 januari 2020 een eigen aangifte tot faillietverklaring ingediend bij de rechtbank", meldde de gemeente. Dat faillissement werd op dinsdag 14 januari officieel uitgesproken door de rechtbank en daardoor was er niets meer om over te onderhandelen. De curator gaat het nu verder afwerken.

Actie-reactie

"Deze faillissementsaanvraag is een rechtstreeks gevolg van het laakbaar en in onze ogen incompetent optreden van de gemeente Bergen op Zoom. Als klap op de vuurpijl wordt er in de media met de beschuldigende vinger gewezen naar het bestuur van de Stichting waarbij er ronduit leugens worden verteld door de wethouder", stellen de bestuursleden. Zij stellen dat het faillissement juist een gevolg is op een actie van de gemeente. "Op het moment dat wij als bestuur nog volop in overleg zijn met de gemeente en ervan overtuigd zijn dat we er wel uit gaan komen, wordt er al een beslag aangevraagd en uitgewerkt."

Huurschuld

Dat er beslag is gelegd op de rekening van het FB bevestigt ook wethouder Evert Weys. Er is volgens hem meerdere malen gevraagd om de huurschuld van bijna 200.000 euro af te betalen, maar dat is uitgebleven. "We hebben aangegeven dat de huurschuld betaald moest worden en daarna zouden we verder kijken hoe we het op konden lossen. Het inventaris van de stichting vertegenwoordigt een bepaalde waarde en daarin konden we wellicht tegemoetkomen. Maar, dat is achteraf praten. Het faillissement is uitgesproken, dus we kunnen nu niets meer."

Geruisloze overgang

De wethouder wil er daarom ook eigenlijk verder niets meer over zeggen. De hele discussie over wie er nou precies schuldig zou zijn, moet niet via de media uitgevochten worden, stelt de wethouder. "Daar is niemand bij gebaat. In mijn ogen gaat het hier vooral om cultureel Bergen op Zoom. Voor hen is het belangrijk dat we blijven focussen op het voortzetten van het Facilitair Bedrijf en dat gaat op dit moment prima. De facilitaire functie is behouden en er heeft een geruisloze overgang plaatsgevonden, waardoor verenigingen en stichtingen nog steeds gebruik kunnen maken van deze faciliteiten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief