Als je gaat trouwen in 2018
Als je gaat trouwen in 2018 (Foto: Ivashstudio)

Bergenaren krijgen meer keus bij bruiloft

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat onderzoeken of het beleid rondom de huwelijksvoltrekking toch ruimer gemaakt kan worden, zodat ook andere mensen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) aan de slag kunnen.


Lijst Linssen stelde onlangs vragen aan het college van burgemeester en wethouders over deze zogenaamde BABS. In andere gemeenten is het namelijk mogelijk om BABS voor één dag te worden, waardoor je bijvoorbeeld het huwelijk kan sluiten van één van je beste vrienden. In de gemeente Bergen op Zoom mag men alleen het 'ja-woord' geven bij een officiële BABS.

"Dit beleid is tot stand gekomen naar aanleiding van een toenemend aantal verzoeken om tot ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag benoemd te worden. Om de kwaliteit van de huwelijksvoltrekking te borgen hebben wij destijds besloten om dit slechts mogelijk te maken voor personen die aantoonbare ervaring hebben met het voltrekken van huwelijken", legt de gemeente uit. Daarnaast zorgde dit beleid er destijds ook voor dat de officiële BABS'en minder werk hadden.

Toch merkt ook de gemeente Bergen op Zoom dat er vraag is naar maatwerk. "Om die reden zijn wij bereid om te onderzoeken of, en zo ja op welke wijze, wij invulling kunnen geven aan een ruimhartiger beleid op dit gebied."

Remko Vermunt
 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief