Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Willem de Weert: 'Is dit het einde van de Vastenavend?'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vijf kinderen maken een heel andere Bergse vastenavend mee dan ze gedacht hadden. Door een onverwachte gebeurtenis tijdens de Kindervastenavend belanden ze in een spannend avontuur waarbij de toekomst van het feest op het spel staat. Zijn ze op tijd of is het Vallen van de Kraai het definitieve einde van de vastenavend? Dat is in een notendop het verhaal van de vastenavendthriller, geschreven door Willem de Weert.

De afgelopen jaren zijn er verschillende boeken verschenen over de Vastenavend. Denk aan het boek 'De NAR van d'n Oòg'eid' van Eric Elich, 'Vastenavend, 'n stuk van m'n leven' van Paul Asselbergs en binnenkort komt ook het kookboek 'Allef Gaar' uit over dé Vastenavendrecepten. "Dat zijn allemaal 'leutige' boeken. Het zijn vooral verhalen van mensen die het zelf hebben beleefd", vertelt Willem de Weert. "Daar is helemaal niks mis mee. Maar ik wilde juist een ander soort verhaal schrijven. De zaak eens doorbreken: een vastenavendthriller."

Ingrediënten

Het idee voor dit boek ontstond zo'n vijf jaar geleden. De Weert, tot zijn pensionering leraar op het Roncalli, liet zich inspireren door de Amerikaanse schrijver Dan Brown. "Hij kiest in ieder verhaal een historische stad waarin de hoofdpersoon in een razend tempo van alles moet ontdekken. Er dreigt altijd een bepaald gevaar en dat zette mij aan het denken: kan je zoiets ook schrijven over Bergen op Zoom en zo ja, welke ingrediënten heeft de stad dan om zo'n boek te maken." Uiteindelijk kwam De Weert bij twee ingrediënten uit: de monumenten én de vastenavend. "Dus daar ging ik mee aan de slag."

Kleinkinderen

Als hoofdpersonen bedacht hij vijf kinderen, waarvan de karakters geïnspireerd zijn op zijn eigen kleinkinderen. In het boek zijn er twee kinderen die echt houden van de Vastenavend, er is één kind dat wel in Bergen op Zoom is geboren maar niets om carnaval geeft én er zijn twee kinderen uit Zeeland. Hun vader werkt bij de politie in Bergen op Zoom en daarom mogen ze een keer mee naar de Kindervastenavend. "Die vijf kinderen ontmoeten elkaar na een akelig incident tijdens de kindervastenavend. Daarna gaan ze gezamenlijk op een speurtocht door de stad om uit te zoeken wat er gebeurd is." De Vastenavend wordt namelijk bedreigd.

Feit en fictie

Tijdens hun zoektocht door de stad worden de grote monumenten aangedaan door de kinderen én er wordt de nodige aandacht besteed aan de tradities van de Bergse Vastenavend. Op die manier probeert Willem de Weert feiten en fictie met elkaar te vermengen. Daarvoor moest hij overigens wel op onderzoek uit. "Ik ben een geboren Snoek, dus zal nooit een echte Krab worden", lacht hij. De Weert heeft in zijn jeugd in Hoogerheide gewoond, maar sinds 1975 is hij Bergenaar. "Ik heb vroeger carnaval gevierd in Hoogerheide en in Bergen op Zoom. Maar voor dit verhaal moest ik onderzoek doen naar alle tradities van de Bergse Vastenavend." Zo ging hij onder andere naar het verbranden van het aardappelloof op de elfde van de elfde. "Er waren alleen maar leden van de stichting bij aanwezig en tot op de dag van vandaag weet ik eigenlijk nog steeds niet of ik er eigenlijk wel bij mocht zijn."

Dat allemaal resulteerde in dit boek van 120 bladzijden waar je in een razend tempo doorheen gaat. "Het verhaal speelt zich af in 33 uur. Van de Kindervastenavend op maandagmiddag tot het Vallen van de Kraai op dinsdagavond. Dat relatief korte tijdsbestek maakt het extra spannend."

Zelf het boek lezen? Het is te koop bij boekhandel Quist.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief