Vastenavendtasjes.
Vastenavendtasjes. Foto: J.Duine

Dweil d'oew neus mar achternaar

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Al vele jaren een hit tijdens de vastenavend, de Vastenavendtasjes. Ook dit jaar zijn ze er weer, de enige echte vastenavendtasjes van ’t Krabbegat. De tasjes zijn gemaakt van rode zakdoeken met uiteraard een stukje vitrage, een button of een dweiltje.

Het tasje is voorzien van een schouderbandje, dat draagt lekker makkelijk. En ook belangrijk, het tasje is helemaal gevoerd en heeft aan de binnenzijde een speciaal vakje voor de leut neut bonnekes. Ze zijn versierd met buttons of opdrukken van de Prins, Steketee, Wana of een van die andere belangrijke figuren van de Vastenavend. De tasjes zijn niet te groot, dus gemakkelijk mee te nemen. Kortom, een heel leutig en handig tasje.

U vraagt zich misschien af wat vastenavendtasjes met een goed doel hebben te maken. Dweil dóew neus mar achternaar! Dan zie je dat de link van deze handige tasjes voor een goed doel loopt via de Stichting Talokoto Nederland. Die stichting steunt kinderen met een handicap in Gambia, één van de armste landen van Afrika. Gehandicapte kinderen hebben in dit land zonder de nodige steun geen toekomst. Door onze hulp worden de omstandigheden voor deze kinderen beter. Ze krijgen voedsel, goed onderdak, kleding, medicijnen en als ze dat kunnen, gaan ze ook naar school. En worden daardoor meer zelfredzaam.

Actieve leden van deze stichting, waaronder An Duine-Somers, wonen in Bergen op Zoom. An maakt gebruiksvoorwerpen die ze verkoopt voor de stichting. Speciaal voor “t Krabbegat” maakt ze de originele vastenavendtasjes, in verschillende uitvoeringen. Maar ook maakt ze mooie krabben van rooie zakdoeken en dit jaar zijn er ook dweiltjes met krabben die d’r neus mar achternaar dweile. Mooie cadeaus voor de vastenavend liefhebbers. En weet je wat het mooie van deze vastenavendtasjes is, de opbrengst van de verkoop van deze spullen gaat 100% naar de kinderen in Gambia. Zo zie je, dweil d’oew neus mar achternaar!

Er is in Nederland vaak weinig idee hoe arm mensen in Afrika kunnen zijn. Voor ons zijn veel zaken gewoon, maar in het binnenland van Gambia is geen schoon drinkwater, geen elektriciteit, geen gas, nauwelijks kans op school en zelfs te weinig eten. Ook geen geneeskundige verzorging en vaak geen werk en inkomen. Wat de mensen wel hebben, is plezier. Ze houden van dansen, zingen en muziek, daarin lijken ze wel op de “Krabben”.

Wanneer Bergenaren zo’n leutig tasje kopen, dan hebben ze driedubbel plezier. Je hebt er gemak van, je komt er goed mee voor den dag en je helpt kinderen in Gambia het leven een beetje aangenamer te maken. Niet alleen aangenamer, ze hebben een toekomst.

De tasjes zijn te zien en te koop in Bergen op Zoom bij: Hippe Zaken, Wouwsestraat 36; Dietvorst Feestartikelen, Bosstraat 14; Vintage, Fortuinstraat 20 en Primera, Zonneplein 2. In Hoogerheide zijn ze te koop bij Purper, Raadhuisstraat 49. Deze winkels steunen daarmee het goede doel en brengen de leut in de stad. Zij doen het belangeloos, dat waarderen wij enorm. En natuurlijk zijn de tasjes ook te verkrijgen bij An en Jan Duine, 0164-857257 of 0649340496

Uiteraard kunt u het prachtige doel ook op andere wijze steunen. Zie www.talokoto.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief