De kinderen vonden het érg leutig bij Halwana
De kinderen vonden het érg leutig bij Halwana Foto: Remko Vermunt
fotoalbum

Duizenden kinderen brengen bezoek aan Halwana

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wie is de Heks van Reimerswaal eigenlijk? Hoe worden de veldtekens gemaakt? En waarom lopen de boeren tijdens de vastenavendoptocht allemaal rond met varkensblazen? De kinderen uit groep 4 en 5 van het integraal kindcentrum Lodijke kregen woensdagochtend antwoord op al die vragen en meer tijdens een bezoekje aan Halwana.

In totaal krijgen ruim 2200 kinderen deze weken een kijkje op Halwana, de thuisbasis van de Stichting Vastenavend aan de Zeelandhaven in Bergen op Zoom. De basisschoolkinderen worden per toerbeurt rondgeleid door leden van de Boerenploeg. Woensdag was het de beurt aan Hans Stumpel en Albert Joosen die de kinderen meenamen langs Spuit11, de Blauwe Schuit én het gezicht van de Peperbus. Maar, de groep begon in de kantine, waar de kinderen eerst iets meer te horen kregen over 'Halwana'. "Want, waar staat dat eigenlijk voor?", vroeg Hans Stumpel aan de kinderen.

Halwana

Meteen vlogen meerdere vingers de lucht in. "We zijn hier vorig jaar ook geweest", vertelde de kinderen. Toch waren ze dolenthousiast om weer langs de verschillende loodsen te mogen lopen, maar waar Halwana nou vandaan kwam? Dat wisten ze toch niet meer. "Het bestaat uit twee woorden: Hal en Wana. We hebben hier veel hallen oftewel loodsen om in te bouwen en Wana staat natuurlijk voor heks Wana die symbool staat voor de Bergse vastenavend", legt Stumpel uit. Ook wordt de grote sleutel erbij gepakt die de Prins overhandigd krijgt van burgemeester Frank Petter. "De burgemeester wil natuurlijk ook vastenavend vieren en daarom moet de Prins vier dagen op de stad passen", legt Stumpel uit.

Dikke billen

De rest van het uur bezoeken de scholieren verschillende loodsen op het terrein. De ene groep gaat mee met boer Albert en de ander met boer Hans. Zij lopen eerst naar heks Wana toe. "Wat valt jullie op aan de heks?", wil hij weten. "Ze heeft hele dikke billen", lacht één van de kinderen. "Haar kop is eraf", roept één van de anderen. Beiden hebben gelijk. Vol interesse luisteren de kinderen wanneer Hans Stumpel vertelt over het sprookje van heks Wana, over de kraai die op dinsdagavond valt én over de kaarten in haar hand.

Prinsenpakken

In de volgende loods liggen alle pakken en materialen opgeslagen van de afgelopen 75 jaar. Van oude prinsenpakken tot maskers. "Wooow", klinkt het uit de monden van de kinderen. Op de tafel voor hen liggen de pakken van de vier functionarissen. Wanneer boer Hans vraagt of iemand één van de pakken wil passen, worden ze meteen aangetrokken door de kinderen. Een grote grijns verschijnt op de gezichten wanneer zij zich omkleden tot Prins, Grootste Boer, Nar en Steketee.

Varkensblazen

Een ander gezicht trekken de kinderen in de volgende loods, wanneer Hans Stumpel een stokje met twee varkensblazen vasthoud. In geuren en kleuren vertelt hij waar de blazen vandaan komen, hoe ze schoongemaakt en opgeblazen worden (nee, niet met de mond) en waarom de boeren ermee lopen tijdens de vastenavend. "De varkensblazen stammen uit de tijd dat er nog geen ballonnen waren", legt hij uit. "We zijn met een groep van zo'n honderd boeren en dan wil je toch een beetje opvallen. Door een stok met de blazen omhoog te steken zien de mensen ons al van verre aankomen." Daarnaast slaan de boeren tijdens hun tocht met de varkensblazen op de grond en dat zorgt voor flink wat lawaai. "Dat doen we om het chagrijn te verjagen, want we willen geen zure gezichten tijdens de vastenavend."

Geheim

Enkele loodsen op het terrein worden niet bezocht. Eél erg g'eim, staat er op de grootste loods. "Daar wordt de Prinsewagen gemaakt en daar mogen maar heel weinig mensen komen", legt Stumpel uit. Met een groepsfoto voor de paarse dubbeldekker wordt de rondleiding na een klein uurtje beëindigd. "Dank u wel voor de leut", roept één van de kinderen wanneer ze de boeren bedanken. "Dat is toch onze toekomst", lacht Stumpel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief