Een vlet met toeristen bij een van de weren. FOTO TINY ARTS
Een vlet met toeristen bij een van de weren. FOTO TINY ARTS Foto: Tiny Arts

Vaartochten naar de weervisserij weer te boeken

Door: Janny Mathijssen Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ook dit jaar organiseert Stichting Behoud Weervisserij weer toeristische vaartochten naar de weervisserij op de Oosterschelde. Een bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude vangstmethode op Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken.

Traditiegetrouw organiseert Stichting Behoud Weervisserij in samenwerking met de firma Van Dort in mei en juni vaartochten naar de weervisserij. Een unieke ervaring die elk seizoen ruim 700 belangstellenden trekt. Vanaf begin mei zou de ansjovis, waar het natuurlijk allemaal om te doen is, zich weer moeten laten zien in de Oosterschelde. Het is daarom geen toeval dat dan ook de jaarlijkse vaartochten naar de weervisserij weer van start gaan. De deelnemers gaan in de haven bij de Bergse Diepsluis aan boord bij sportvisboot De Marjoes. "Omdat de weer bij laag tij bevist wordt, stappen we in de buurt van de weer over op sloepen, waarmee we tot aan de weer kunnen varen", legt Ad de Boeck uit, die namens Stichting Behoud Weervisserij de vaartochten coördineert. Bij het fuikgat zien de deelnemers van zeer dichtbij hoe de weervissers van Van Dort de vangst binnenhalen; een bijzonder schouwspel.

Tickets boeken

Tickets zijn te boeken via de gloednieuwe website van Stichting Behoud Weervisserij: www.behoudweervisserij.nl. Groepsarrangementen voor bijvoorbeeld bedrijven en scholen kunnen op verzoek op maat worden samengesteld. Een bezoek aan de weervisserij duurt in totaal 3 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis. Actueel overzicht beschikbare tochten zie website. Eerste vaartocht is op zaterdag 2 mei.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief