Afbeelding

Gemeente kan drie ton besparen op eerdere investeringen

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Van de negentien investeringen waar de gemeente de afgelopen jaren geld voor heeft uitgetrokken, kunnen er vier komen te vervallen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt. Dat levert de gemeente een bedrag op van 321.700 euro en daarmee kan een klein deel van de schuldenlast afgelost worden.

Verschillende politieke partijen hebben bij de behandeling van de begroting 2020-2023 gevraagd om eens goed te kijken naar het geld dat afgelopen jaren apart is gezet voor bepaalde investeringen. Zo werd het college gevraagd of bepaalde investeringen niet goedkoper uitgevoerd konden worden. Daarbij heeft de gemeente alleen gekeken naar de negentien investeringen/projecten die nog niet aanbesteed zijn.

Blijvende investeringen

Bij vijftien daarvan is de gemeente van mening dat er beter niet op bezuinigd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het krediet voor de huisvesting van de Bergse carnavalsbouwclubs. Daar is ooit vijf miljoen euro voor uitgetrokken en daar is nog 4,6 miljoen van over. Dat geld wil de gemeente nog steeds gebruiken voor huisvesting van de bouwclubs. Ook de kredieten voor het vervangen van meubilair in het Oude Stadhuis én het geld voor groot onderhoud aan het gemeentehuis worden gehandhaafd. 

Vrijgekomen gelden

Het geld dat de gemeente apart had gezet voor de aanschaf van een tweedehands tractor komt echter te vervallen. "Wanneer de aanschaf van een 2ehands tractor noodzakelijk is, zal dit worden opgenomen in de moederkredieten 2020 of later." Ook het krediet voor verkeersmaatregelen op de kruising Jacob Obrechtlaan - Erasmuslaan komt te vervallen. Dit kruispunt wordt pas in 2023-2024 aangepakt. Daarnaast staat er nog 239.000 euro gereserveerd voor bruggen en viaducten. Eén ton is daarvan nodig voor de zoombrug, de rest van het bedrag wordt vrijgegeven. Als laatste wordt nog het krediet voor de bewaakte fietsenstalling in het centrum afgesloten. Dit gaat nog eens om 96.900 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief