Afbeelding

Jan Jimkes is gastjurylid tijdens 50ste Dweilbandfestival

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zoals zovele Bergenaren in die tijd, begon deze 7-jarige snotneus zijn carrière begin jaren 50-tig in het kerkkoor van de Maagd. Hij kreeg de smaak te pakken en op zijn 15de stond hij al met zijn eigen bandje in de Bergse cafés te zingen. Nu zo'n 60 jaar later heeft hij een goed gevulde platenkast met eigen repertoire.

Jan Jimkes is inmiddels wereldberoemd in Bergen en omstreken. Het meest bekend is hij wel met zijn formatie "Crabtown Three". "Bergen mijn Bergen" en "Oudoe" zingt menig Bergenaar met twee vingers in de neus mee. Vroeger deed hij alles nog zonder versterkers, maar door de jaren heen heeft de techniek zijn intrede gedaan en daardoor werden de zalen en daarmee het publiek steeds groter. Met als een van de hoogtepunten, een optreden op landelijke televisie bij Op volle toeren, is Jan altijd bijzonder actief gebleven in de muziek en showbizz.

In de wereld van de vastenavendmuziek is Jan ook zeker geen vreemde. Samen met de Pappegatters, Peperbuskes en niet te vergeten Krabbestamp, heeft hij menige prijs binnengehaald tijdens de Dweilbandfestivals. Reden te meer om Jan deze keer aan de jurytafel te laten aansluiten. Uiteraard zei Jan volmondig "JA" toen hij werd benaderd voor de functie van gastjurylid. Hij voelt zich zeer vereerd en is er ook best wel een beetje heel erg trots op dat hij hiervoor is gevraagd.

Samen met de vaste juryleden, Meike Warmoeskerken, Cees Meijer, Frans Touw en voorzitter Jean-Paul Heck, gaat hij de 23 dweilbands beoordelen op muzikaliteit en orginaliteit. Ook dit jaar zal er weer gestreden worden om de gewilde prijzen:

* De 'peblieksprijs' voor die band die bij het publiek het meest losmaakt.
* De 'vernuuwingsprijs' voor die band die echt iets verfrissend brengt, iets doet wat nooit eerder een dweilband heeft gedaan.
* De 'meziekprijs' de loftrompet voor die band die in alle facetten muzikaal de meeste indruk heeft gemaakt op de jury.
* De 'sjoo-prijs' voor die band die laat zien dat muziek en presentatie één zijn, het publiek komt oren en ogen tekort bij het optreden en tenslotte,
* De 'worstprijs' voor die band die van harte wordt aangemoedigd door te gaan op de ingeslagen weg.

De zaal van de Stoelemat gaat om 14.00 uur open en de apotheose met prijsuitreiking op de Grote Markt wordt verwacht rond 19.00 uur. Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar op de bekende voorverkoopadressen, stichtingvastenavend.nl en (indien nog beschikbaar) aan de kassa van de Stoelemat. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief