Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Harde reset voor gemeentebestuur in Bergen op Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Er is naar eigen zeggen geen sprake van een bestuurscrisis. Maar, dat er iets moet veranderen aan de manier waarop de gemeente op dit moment bestuurd wordt, daar is iedereen het over eens. En daarom hebben de vier fractievoorzitters van de coalitie, samen met de raad, het heft in eigen handen genomen. Het coalitieakkoord wordt opengebroken en alles is weer mogelijk, zelfs een volledig nieuw college.

De oppositie en coalitie stonden de afgelopen tijd lijnrecht tegenover elkaar, omdat er nogal wat meningsverschillen zijn over het huidige beleid. Hoogtepunt (of dieptepunt) van deze confrontaties waren zowel een motie van wantrouwen als een motie van afkeuring bij de raadsvergadering over Zwembad de Schelp. Beide moties werden verworpen, maar desondanks werd er een duidelijk signaal afgegeven. "We horen dat er onvrede is en daarmee gaan we aan de slag", stelt wethouder Patrick van der Velden. Daarom zijn oppositie en coalitie toch met elkaar in gesprek gegaan. Resultaat: Ad Verbogt heeft gesprekken gevoerd met alle fractievoorzitters om te bekijken wat er leeft binnen de partijen en wat er nodig is om (samen) constructief verder te gaan in het belang van de gemeente.

Harde reset

"Daaruit blijkt dat een meerderheid van de gemeenteraad kiest voor een harde reset." En daarmee komt de positie van het huidige college op het spel te staan. Ad Verbogt en Arjan van der Weegen gaan namelijk de komende tijd opnieuw in gesprek met alle partijen. Daarbij wordt gezocht naar een zo breed mogelijk draagvlak voor een gedragen en stabiel beleid. Er wordt vooral gekeken naar drie thema's: het terugbrengen van de schuldenlast, een kwaliteitsslag binnen de ambtelijke organisatie en verbeterde bestuurscultuur.

Nieuw bestuursakkoord

Het huidige college blijft nog wel de stad besturen zoals het dat tot nu toe gedaan heeft. "Als blijkt dat dit proces leidt tot een nieuw bestuursakkoord, dan zijn de wethouders met steun van de coalitiepartijen bereid om op dat moment een stap terug te doen en hun portefeuilles beschikbaar te stellen voor de vorming van een nieuw college", stelt het college in een brief aan de gemeenteraad. "We moeten over onze eigen schaduw kunnen stappen en bedenken wat goed is voor deze gemeente", stelt GroenLinks-fractievoorzitter Peter van den Ouden.

Huidige college

Volgens Hans-Peter Verroen (CDA) is de kans klein dat dit huidige college blijft zitten. "Ik acht de kans groter dat er een verbreding komt met een extra partij om te zorgen voor een breder draagvlak." Daarom blijft het CDA op de achtergrond wel gewoon bezig met de zoektocht naar een vervanger voor Annette Stinenbosch. Zij besloot tijdens de discussie over Zwembad de Schelp af te treden als wethouder, omdat zij bestuurlijk verantwoordelijk was voor het zwembad.

Uitgestoken hand

GBWP wacht daarentegen eerst dit proces af. "We willen graag dat wethouder Patrick van der Velden de komende twee jaar nog wethouder is. Eventueel willen we ook een tweede wethouder leveren, maar het kan ook zomaar zijn dat we onze plek vergeven aan een andere partij", stelt GBWP-fractievoorzitter Aydin Akkaya. Hij is vooral benieuwd hoe de gesprekken de komende tijd gaan lopen. "Het is makkelijk om van de zijlijn te roepen, maar ik ben benieuwd hoe partijen onze uitgestoken hand gaan aanpakken."

Ad Verbogt en Arjan van der Weegen beginnen in ieder geval woensdagavond met een gesprek met alle fractievoorzitters. "Daarin wordt het proces besproken. Wanneer gaan de gesprekken plaatsvinden, met wie vinden de gesprekken plaats, dat soort dingen. Daarna kunnen we vrij snel aan de slag, dus we gaan snel meters maken." Wanneer het proces klaar moet zijn, wil men niet vastleggen. "We gaan hierbij voor kwaliteit", stelt VVD-fractievoorzitter Rian Govers-Gabriëls.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief