Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Wint Paul Asselbergs de Zachte G-prijs?

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Paul Asselbergs is één van de 23 genomineerden voor de Zachte G-prijs 2020. Dat heeft Erfgoed Brabant bekendgemaakt. De prijs wordt gezien als stimuleringsprijs voor enthousiaste liefhebbers van taal in Brabant.

De Zachte G-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant en werd eerder in 2013 en 2015 uitgereikt in Bergen op Zoom en Tilburg. De prijs is aan de ene kant een erkenning voor de prestaties van de winnaar. Aan de andere kant staat er ook een geldbedrag van 1000 euro beschikbaar voor de winnaar, bedoeld als stimulans om door te gaan met deze activiteiten. "De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan: het zet taal neer als instrument van de Brabantse cultuur en identiteit", aldus Erfgoed Brabant.

Nominatie

Dat is ook het geval bij Paul Asselbergs. Hij heeft z'n nominatie mede te danken aan onder andere zijn gedichten bij het Bergse AAA-menu, Asperges , Aardbeien en Ansjovis, waar hij later nog de Aardappelen aan toegevoegd heeft.

Jury

Een deskundige jury, bestaande uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld, kiest uiteindelijk de winnaar. Die word top woensdag 18 maart bekendgemaakt tijdens een speciale uitreiking in theater De Leest in Waalwijk. "Het belooft een gezellige theateravond te worden met lied, gedicht en verhaal in Brabants dialect met als hoogtepunt de uitreiking van de prijs."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief