isd-medium
isd-medium

Gemeente: 'Aanpak sociale dienst werpt vruchten af'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) heeft in 2019 positieve resultaten behaald bij het helpen van uitkeringsgerechtigden aan een nieuwe baan óf een traject naar werk of activering. Dat laat de gemeente Bergen op Zoom weten.

Vorig jaar is het bestuur een nieuwe weg ingeslagen en dat heeft meteen geleid tot positieve resultaten. "In totaliteit zijn er 647 uitkeringen beëindigd en is voor 1300 mensen een traject naar werk of activering ingezet, waarvan 280 in samenwerking met ketenpartners", aldus de gemeente. Eén van de acties van de ISD is het in gesprek gaan met mensen die al lange tijd niet meer op gesprek waren geweest. "Er was namelijk niet goed in beeld waarom deze klanten onvoldoende konden deelnemen aan de samenleving." In totaal zijn er 266 mensen op gesprek geweest die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Daarvan zijn er 28 direct uitgestroomd en er zijn 63 mensen een activeringstraject ingegaan.

Hoewel dat mooie resultaten zijn is het gehele uitkeringenbestand wel licht gegroeid. Er zijn 686 mensen bijgekomen en daarmee staat het aantal uitkeringsgerechtigden op 2412. "Redenen daarvoor zijn de instroom van mensen uit de voormalig Wajong. Deze doelgroep neemt de komende jaren nog geleidelijk toe. Verder stijgt de AOW-leeftijd waardoor mensen langer een uitkering krijgen en betekent de verlaging van de WW-duur dat mensen eerder vanuit de WW in ‘de bijstand’ komen."

Toch blijft de ISD, samen met WVS en Werkplein hart van West-brabant, inzetten op het activeren van uitkeringsgerechtigden door middel van leerwerktrajecten, begeleiding, opleiding en trainingen. "Ook in 2020 wil het ISD-bestuur scherp aan de wind zeilen als het gaat om het verminderen van de instroom, het bevorderen van de doorstroom en het vergroten van de uitstroom van uitkeringsgerechtigden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief