Afbeelding
Foto: Archieffoto

BSD: 'Mogelijk ernstig disfunctioneren bij regionale brandweer'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Louis van der Kallen (BSD) heeft in brieven aan onder andere het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsregio gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de brandweer in Midden- en West-Brabant. Aanleiding hiervoor zijn de problemen rondom Zwembad de Schelp.

De gemeente Bergen op Zoom bracht in januari een feitenrelaas naar buiten waarin precies stond vermeld wat er allemaal is misgegaan rondom de opening én de sluiting van Zwembad de Schelp. Daarin stond onder andere dat zogenaamde brandscheidingen niet aanwezig waren. Ook brandkleppen ontbraken en brandwerende wanden en vloeren en daken waren niet brandwerend afgewerkt. Kabels bleken met tape aan elkaar geplakt en brandmelders bleken uit geprogrammeerd c.q. losgekoppeld. "Brandinstallatie en brandscheidingen die niet deugen c.q. zelfs niet aanwezig bleken zijn in 2017 door de brandweer goedgekeurd. Hier lijkt sprake van ernstige disfunctioneren van de brandweer. Het geen ernstige gevolgen had kunnen hebben bij brand", stelt de BSD-voorman.

Hij stelde daarom vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Zo wilde hij onder andere weten of er al een justitieel onderzoek is aangevraagd bij het OM. De college liet weten dat dit niet het geval is. Men wil eerst het eigen onderzoek afwachten dat uiterlijk 1 juni 2020 gereed moet zijn, maar dat duurt voor Van der Kallen te lang. "Naar mijn gevoel is er alle reden een onderzoek te verrichten naar het functioneren van de regionale brandweer Midden en West-Brabant t.a.v. de kwaliteit van haar werkzaamheden bij inspecties van (overheids)gebouwen en installaties. De in het feitenrelaas geconstateerde feiten zijn buitengewoon ernstig."

Volgens Van der Kallen bevat dat feitenrelaas genoeg feiten om de alarmbellen over te doen gaan. "Hoe effectief zijn de brandweercontroles en hoe effectief is de opvolging van door de brandweer geconstateerde feiten?" Dat moet, als het aan de BSD ligt, duidelijk worden bij een onderzoek naar het functioneren van de brandweer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief