Afbeelding

D66 wil actie bij verminderen van restafval

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Als het aan de Rijksoverheid ligt, mag ieder huishouden dit jaar nog maar maximaal 100 kilogram huishoudelijk restafval inleveren. Maar, hoe groot is de kans dat dit doel in Bergen op Zoom daadwerkelijk behaald wordt. Dat willen Carinne Elion-Valter en Berend Doedens (D66) weten van het college.

Het Rijk heeft een doelstelling opgelegd van honderd kilogram huishoudelijk restafval per huishouden in 2020. Inmiddels is 2020 aangebroken en dat betekent dat alles op alles gezet moet worden om deze doelstelling te behalen. In juli 2019 stelde het college van burgemeester en wethouders nog voor om het restafval nog maar één in de vier weken op te halen, maar dat voorstel kon op veel weerstand rekenen. Er werd besloten om eerst met elkaar in discussie te gaan, maar volgens D66 is het tijd voor actie.

"D66 is voorstander van omgekeerd inzamelen, een systeem waarbij bewoners zelf hun restafval wegbrengen naar centraal geplaatste ondergrondse containers en reststromen zoals papier en PMD thuis opgehaald worden om zo scheiding te stimuleren. Dit is voor Bergen op Zoom nog een stap te ver, echter in relatie tot bovenstaand doel is wel actie nodig", stelt de D66-fractie.

Zij willen dan ook weten of die honderd kilogram restafval per huishouden realistisch is, en zo niet, wat is dan wel realistisch? De fractie draagt verschillende ideeën aan om toch actie te ondernemen. "Is het mogelijk om de verstrekking van een grotere papier/GFT-container en een kleinere restafval container kosteloos te doen om hiermee scheiding te stimuleren?" Daarnaast wil men weten welke acties al wel worden ondernomen om de doelstelling van 100kg in 2020 te halen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief