De door J.B. Monu gebouwde woning Antwerpsestraat 9.
De door J.B. Monu gebouwde woning Antwerpsestraat 9. Foto: huidige eigenaar

Smid Johannes Baptist Monu naar Bergen op Zoom

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Smid Johannes Baptist Monu gaat van Woensdrecht door Nederland naar Bergen op Zoom. Johannes Baptist wordt in 1842 geboren in Woensdrecht. Hij is telg van een uit België komend geslacht van (hoef)smeden en koperslagers. Zelf gaat hij als smid werken bij de aanleg van spoorwegen.

Zo zal hij mogelijk tussen 1863 en 1868 hebben gewerkt aan de spoorlijn van Bergen op Zoom naar Goes, die langs zijn woonplaats Woensdrecht wordt aangelegd. Tussen 1868 en 1870 werkt hij aan de spoorwegwerken in het Loonerveld bij Assen. Als de spoorlijn klaar is trekt hij door naar het Friese Kollummerland). Van daar uit komt hij via Amsterdam op 28 juni 1871 terecht in ’s-Heerarendskerke (Zeeland), Hier wordt dan de spoorlijn Goes-Vlissingen aangelegd. Bij de voltooiing van de lijn gaat hij op 8 juni 1872 in het vlakbij gelegen Veere wonen. Hier zal hij mogelijk hebben gewerkt aan de sluizen van het in aanleg zijnde Kanaal door Walcheren. Op 28 september 1872 verhuist hij naar Bergen op Zoom, alwaar hij zich definitief vestigt. In 1880 koopt hij grond voor een woning aan de Antwerpsestraat. Hij geeft nog steeds beroep smid aan, maar de woning is een koffiehuis en winkel. Later is hij schoonvader van de expediteur P. de Graauw jr. van het gelijknamige transportbedrijf. Het bedrijf start zijn schoonzoon in 1917 inwonend bij schoonvader.

Wilt u meer lezen over Johannes Baptist Monu ga naar de website: BHIC/ontdekken/verhalen/Johannes Monu: veelzijdige smid uit Woensdrecht



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief