Foto: Prohuis

Plannen voor Port of Bergen op Zoom nog niet van de baan

BERGEN OP ZOOM - De plannen een hotel met ongeveer 140 kamers, twee fastfood restaurants, een 'energy hub' (tankstation), een pick- up point en parkeergelegenheid zijn nog niet van de baan. Dat laat de gemeente Bergen op Zoom weten. Natuurorganisaties wisten dit plan te blokkeren, maar de gemeente is druk in gesprek met deze partijen om alsnog tot een oplossing te komen.


In december 2018 heeft de gemeenteraad van Bergen op Zoom het bestemmingsplan al vastgesteld voor de ontwikkeling van de Port of Bergen op Zoom. Daarin was onder andere opgenomen dat de bestaande infrastructuur aangepast zou worden en er moest een nieuwe ontsluitingsweg van knooppunt Randweg Noord - A4 naar het achterliggende Landschapspark Bergsche Heide aangelegd worden. 

Daar waren natuurorganisaties het echter niet mee eens. Zij stapten naar de rechtbank en op 24 december 2019 verwees de Raad van State het bestemmingsplan naar de prullenbak. "Sindsdien voerden we gesprekken met de ontwikkelende partijen en met de bezwaarmakers. De ontwikkelende partij, Port of Bergen op Zoom, bevestigt nog steeds met de ontwikkeling door te willen gaan en de hoofdopzet van het oorspronkelijke plan zoveel mogelijk in tact willen te laten", stelt de gemeente. ln gesprekken met natuurorganisaties wordt nu bekeken hoe, door het plan ruimtelijk iets anders in te delen, aan hun bezwaren tegemoet gekomen kan worden. 

De belangrijkste oorzaak van het vernietigen van het bestemmingsplan was het te veel deponeren van stikstof op het natuurgebied de Brabantse Wal door de ontwikkeling van het Poortgebied. "Dat probleem is op dit moment nog niet opgelost. De verschillende partijen beraden zich nu op mogelijke oplossingen", meldt de gemeente. Zodra er een oplossing is, kan men de rest van de procedure opstarten.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES